A kormány szerint Németország nyitogatja és csukogatja a Keleti pályaudvar kapuit

POLITIKA
2015 szeptember 03., 12:23
comments 388

A magyar kormány a német szövetségi kormány utasításait követve nyitotta meg hétfőn a Keleti pályaudvar kapuit - ezt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta el a 444.hu kérdésére a csütörtökön a Parlamentben tartott kormányinformációs tájékoztatón. A miniszter szerint

vasárnap este a német szövetségi kormány arra kérte Czukor József berlini nagykövetet, hogy másnap Magyarország csendben, a sajtónyilvánosság kizárásával, és független attól, hogy vannak-e érvényes papírjaik, engedjen át 250-300 menekültet Németország irányába.

lazar_janos_114_miniszterelnokes_miniszter

A kérés állítólag a német belügyi államtitkár részéről érkezett. A magyar kabinet erre válaszlépésként hétfőn megnyitotta a Keleti pályaudvart és pár ezer migráns számára lehetővé tette, hogy vonattal átjusson Németországba. Lázár szerint képtelenség lett volna a felgyülemlett tömegből "kiválogatni" két-háromszáz főt.

A miniszter szerint a kormány és a hatóságok kedd hajnalban szintén a német kormány utasítására döntöttek úgy, hogy a dublini egyezmény értelmében a továbbiakban nem engedélyezik az érvényes vízum nélküliek beutazását a schengeni zónába.

A magyar kormány most azt kommunikálja, hogy a német kormányzati kommunikáció a felelős azért, amiért a Keleti pályaudvar mentén méltatlan állapotok alakultak ki, ezért külön kérte a német diplomatákat, hogy fáradjanak ki a pályaudvar területére és személyesen tájékoztassák a migránsokat Berlin aktuális álláspontjáról. Németország első körben azt jelezte, hogy minden szír és háborús térségből érkező állampolgárt hajlandó fogadni, később mégis úgy nyilatkozott, hogy tartja magát a dublini egyezményhez.

A miniszter megismételte, hogy két hónap alatt 90 ezerrel nőtt a Magyarországra illegálisan érkező határátlépők száma. Kérdésünkre, hogy ez nem azt mutatja-e, hogy a gyorstelepítésű drótakadály hatástalan, a miniszter azt válaszolta, hogy  ideiglenes határzár hatékonyságát majd annak teljes kiépítése után lehet érdemben értékelni.

A kormány szerint ha nem létesítenének fizikai határzárat a magyar-szerb határon, még több helyen alakulhatna ki a Keleti pályaudvarnál tapasztaltakhoz hasonló helyzet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.