Jó ötlet-e felvenni a Bécs felé gyalogló menekülteket az autónkba?

A Keletiből több száz, talán ezer menekült elindult gyalog Ausztria felé. Akik segíteni akarnak nekik, azok már ne is pokrócot vigyenek, hanem magukat a menekülteket a határ felé?

A Magyar Helsinki Bizottság nem javasolja ezt a megoldást. Nem azért, mert biztosan valami szigorú büntetés lesz a vége, hiszen az valószínűleg megúszható (ez sem jelenthető ki teljes bizonyossággal, de valószínű), különösen, ha a lelkes sofőr nem viszi át a határon a menekültet. Az teljesen más történet, súlyosabb következményekkel is járhat, lásd Krisztián történetét. A Kúria egy korábbi döntése alapján "Aki érvényes, államhatár átlépésére jogosító úti okmánnyal nem rendelkező, harmadik országbeli állampolgárnak segítséget nyújt más schengeni tagállamba való beutazáshoz, attól függetlenül elköveti az embercsempészés bűntettét, hogy ezen a belső határon van-e határellenőrzés".

Ha határátlépésre egyáltalán nem gondoltunk, akkor addig még egyszerű a helyzet, amíg valamelyik befogadó állomás (Bicske, Vámosszabadi) a közelben van, simán lehet azt mondani, hogy az a végcél. A határhoz közeledve ez a magyarázat már nem áll meg, ha a rendőr megállítja az autót. Márpedig ellenőrzésre lehet számítani, a héten előfordult, hogy az M5-ösön állítottak meg minden autót a rendőrök. A gyalogos menetet is biztosan nagy figyelem kíséri majd a hatóságok részéről.

Így amit jó eséllyel megkockáztat a fuvarozással a segíteni akaró, az az előállítás és a büntető eljárás megindítása. És az ezzel járó macera - mondta Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke. Így járt most négy osztrák is a Déli pályaudvar környékén.

A Helsinki Bizottság ezért korábban még azoknak a segítőknek sem javasolta a szállítást, akik útbaigazítás helyett csak a menekülttáborba vitték volna a menedékkérőket.