Matolcsy most a tőzsdét szeretné megvenni

Úgy értesült a Portfolio.hu piaci forrásokból, hogy az MNB meg szándékozik venni a Budapesti Értéktőzsde többségi részvénycsomagját a mostani osztrák tulajdonostól, hogy a magyar nemzeti tőzsde újra magyar nemzeti tulajdonba kerüljön.

bét

Az üzlet időzítéséről vagy a konstrukciójáról többet nem tudott meg az újság forrásaitól, de azt igen, hogy "amennyiben meg lesz a szándék a részesedés megvásárlására, akkor a vevő gyorsan fog lépni."

A Budapesti Értéktőzsde 50,5 százaléka jelenleg az osztrák tőzsdecég, a CEESEG tulajdonában van. További 18,3 százalékos részesedés van osztrák konzorciumi partnereknél, az MNB-nek most 6,9 százalékos a részesedése.

Az MNB-től a tárgyalások tényét igen, de a vételi szándékot nem erősítették meg.

A Portfolio becslése szerint szerint az osztrákok összesen 68,8 százalékos részesedés 4,5 milliárdba kerülhet. De BÉT-nek van tulajdonrésze a KELER-ben is (ami már az MNB többségi tulajdonában van), ami még ezen felül 6-7 milliárdot érthet. Persze az eddigi tapasztalatok alapján az MNB legalább másfél-kétszer annyit költ az általa megvásárolt műkincsekre, villákra és luxusirodaházakra, mint amennyit azok a piacon érnének (és ezzel az információval természetesen az MNB-nek eladók is tisztában vannak), szóval ez a vételár simán emelkedhet a tárgyalások folyamán.

(Portfolio)