Mennek a vonatok 'shalomra háborítatlanul

2015 szeptember 5., szombat 17:43

Ami tegnap a buszozás volt, az ma a háborítatlan vonatozás. A korábban gyalog Ausztria felé induló menekültek most már gyakorlatilag mind vonatra szálltak, hogy az osztrák határ közelében szálljanak le, a hatóságok pedig a korábbi gyakorlattal ellentétben felengedik őket a belföldi vonatokra. Sőt, a Délihez gyalogolt menekültek még külön kocsit is kaptak.

Egyedül a Biatorbágyi vasútállomáson számoltak be kisebb lökdösődésről, az Index szerint néhány – vélhetően a mai tüntetésről hazafelé tartó – jobbikos került összetűzésbe az ide kigyalogolt, majd vonatra szálló menekültekkel.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Hegyeshalomi átkelő túloldalán, Nickelsdorfban eközben már több ezer menekült van a hidegben, akik azt várják, hogy feltegyék őket azokra a buszokra, amelyek leteszik őket a helyi vonatállomáson, ahonnan továbbvonatozhatnak Bécs, vagy azon túl Németország felé.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Keletinél a helyszínen lévő Plankó Gergő szerint sokkal kevésbé feszült a hangulat, mint korábban. Bár a menekültek még mindig nincsenek kevesen, de az eddiginél talán több a segítő, adományokat osztó a helyszínen.