Mennek a vonatok 'shalomra háborítatlanul

migráció
2015 szeptember 05., 17:43
comments 184

Ami tegnap a buszozás volt, az ma a háborítatlan vonatozás. A korábban gyalog Ausztria felé induló menekültek most már gyakorlatilag mind vonatra szálltak, hogy az osztrák határ közelében szálljanak le, a hatóságok pedig a korábbi gyakorlattal ellentétben felengedik őket a belföldi vonatokra. Sőt, a Délihez gyalogolt menekültek még külön kocsit is kaptak.

Egyedül a Biatorbágyi vasútállomáson számoltak be kisebb lökdösődésről, az Index szerint néhány – vélhetően a mai tüntetésről hazafelé tartó – jobbikos került összetűzésbe az ide kigyalogolt, majd vonatra szálló menekültekkel.

photo_camera MTI Fotó: Máthé Zoltán

A Hegyeshalomi átkelő túloldalán, Nickelsdorfban eközben már több ezer menekült van a hidegben, akik azt várják, hogy feltegyék őket azokra a buszokra, amelyek leteszik őket a helyi vonatállomáson, ahonnan továbbvonatozhatnak Bécs, vagy azon túl Németország felé.

photo_camera MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Keletinél a helyszínen lévő Plankó Gergő szerint sokkal kevésbé feszült a hangulat, mint korábban. Bár a menekültek még mindig nincsenek kevesen, de az eddiginél talán több a segítő, adományokat osztó a helyszínen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.