Osztrák kancellár: Felhívott Orbán, de már akkor sem hittem neki

2015 szeptember 6., vasárnap 13:10
1276

Nagyon durván beszélt az osztrák kancellár egy vasárnap megjelent interjúban Orbán Viktorról, Magyarország miniszterelnökéről. A menekültügy kezeléséről kérdezte Werner Faymann kancellárt az Österreich című lap. A beszélgetésből idézünk:

Österreich: Mit szól Magyarország botrányos viselkedéséhez?

Faymann: A képek többet mondanak ezer szónál. Nem lehet a menekültválságot drótkerítéssel megoldani.

Az interjút szemlézi a Wirtschafst Blatt című lap is, ott hosszabb a kancellár válasza erre a kérdésre. Lehet, hogy időközben az Österreich honlapján ezt módosították, vagy pedig az online változatban lerövidítették a beszélgetést, mindenesetre a másik lapban ez a válasz olvasható:

Faymann: A képek többet mondanak annak az embernek az ezer szavánál, aki azt állítja, hogy drótkerítéssel megoldotta a menekültügyet, és közben csak káoszt ért el, és ezzel politikailag diszkvalifikálta magát.

Visszatérve az Österreich most is kint lévő változatához:

Österreich: Szankciók?

Faymann: Ez mindannyiunkat kötelez. Aki nem segít a menekültprobléma megoldásában, annak számolnia kell a pénzügyi következményekkel. A szolidaritás nem egyirányú utca.

A péntek éjszakai helyzetről pedig ezt mondja Faymann:

Nem hagyhatta, hogy a magyarok által Hegyeshalomra lerakott menekültek kint álljanak az esőben, ezért Angela Merkellel közösen gyors és emberséges megoldást akartak. Így döntöttek az azonnali befogadásról. Aznap este Orbán Viktor felhívta őt telefonon, hogy segítséget kérjen a válság megoldásához. Erre a beszélgetésre így emlékezett vissza:

Orbán nekem és Merkelnek megígérte, hogy legfeljebb 4000 emberről van szó. Az első perctől nem hittem neki.

Faymann a továbbiakban követeli a kötelező kvótarendszer elfogadását az összes tagállamtól. Azt mondja, hogy az EU visszaküldheti a Nobel Béke-díját, ha ezt nem tudja megoldani. Hétfőn egyébként Prágában és Pozsonyban puhítja majd az ottani kormányokat személyesen.

A magyar kormány részéről Magyar Levente, a külügy államtitkára válaszolt, még szombat este, amikor az interjú első rövidített kivonata már megjelent.

Werner Faymann osztrák kancellár újfent a magyar kormányon, illetve miniszterelnökön tölti ki azon dühét, amelyet a migrációs válságban mutatott saját cselekvésképtelensége váltott ki.

Soha ilyen rossz nem volt még a rendszerváltás óta az osztrák - magyar viszony.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt