Vámosszabadinál megengedték a taxisoknak, hogy menekülteket szállítsanak

A vámosszabadi tábortól a győri pályaudvari taxisok szállíthatják a menekülteket- tudtuk meg a helyszínen lévő Sarkadi Zsolt és Tamás Bence Gáspár kollégánktól.

Az állam megállapodott a taxisokkal - Fotó: Tamás Bence Gáspár

A taxisok szerint az állam szerződést kötött az egyik taxitársasággal, így ha elfuvarozzák a menekülteket a vasútállomásig, már nem büntetik meg őket jogellenes tartózkodás elősegítéséért. A tábor előtt álló rendőrök sem avatkoznak közbe.

A rendőrök nem avatkoznak közbe - Fotó: Tamás Bence Gáspár

Az enyhítéssel mindenki jól jár. Ha eddig egy menekült megindult gyalog a vasútállomás felé, akkor ugyan ebben nem akadályozhatták meg, mivel nem lehet akarata ellenére a táborban tartani, viszont minden esetben rendőrt kellett volna mellé állítani, hogy elkísérje a pályaudvarra. Erre pedig a rendőrségnek nyilván nem lenne kapacitása.

Ezt a teljesen értelmetlen macerát váltja most ki a taxisokkal kötött megállapodás. Így a menekültek előtt most három lehetőség áll, hogy eljussanak a vonatig:

  • Vehetnek jegyet, és felszállhatnak egy buszra;
  • fizethetnek a taxisnak;
  • ha akad olyan civil, aki elvinné a menekülteket az állomásig, akkor már ezt ők is megtehetik büntetlenül, ha nem kérnek pénzt a fuvarért.

A menekülteket szállító taxisok pedig csak annyit kérhetnek, amennyit a taxióra mutat.

A Győrből Ausztria felé induló menekültek ma már nem kapnak jegyet, de holnap újra mehetnek tovább.