Az új honvédelmi miniszter szerint Magyarország be fogja bizonyítani, hogy képes megvédeni a határait

migráció
2015 szeptember 09., 17:42

Magyarország képes megvédeni a saját, illetve a schengeni határt, és ezt be is fogja bizonyítani

- jelentette ki Simicskó István honvédelmi miniszter az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

A miniszter - aki napközben vette át megbízólevelét Áder János köztársasági elnöktől - azt mondta, hogy Magyarországon működik egy védelmi rendszer, és nem lehet fenyegetni a magyar emberek biztonságát, nem lehet milliószámra keresztül vonulni egy új típusú népvándorlás során egy uniós vagy NATO-tagországon, ezt meg kell akadályozni.

Arra a kérdésre, hogy a katonák pontosan mit csinálnak majd a rendőrség mellett, azt válaszolta, hogy segíteni fogják a rendőrök munkájukat a határnál.

„Minden hadseregnek van alapfeladata, van országvédelmi feladata, van elrettentő feladata, van kényszerítő feladata és erődemonstrációs feladata is.”

Simicskó szerint az ide érkező emberek felé azt kell sugározni, hogy aki törvényesen, a szabályokat betartva jön, azzal tisztességesen bánnak és bejöhet Európába, aki pedig illegálisan, azzal szemben fel kell lépni.

„Ez a határozott, kemény magyar álláspont, ez az üzenet el kell, hogy jusson a világ minden pontjára.”

Simicskó István a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülése után kiemelt fontosságú ügynek nevezte a biztonsági határzár megépítését, annak felgyorsítását. A fideszes Kósa Lajos bizottsági elnök a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Hende Csaba, a korábbi honvédelmi miniszter a határzár építésének lassúsága miatt mondott le. (MTI)