Juncker: A magyar pályaudvarok önkéntesei az igazi európaiak

migráció
2015 szeptember 09., 09:48
comments 738

„Legyünk büszkék arra, hogy az elkeseredett emberek Európában látják a reményt, és ne féljünk tőlük!” - mondta Jean-Claude Juncker szerda délelőtt az Európai Parlamentben.

„Budapesti pályaudvarokon segítő magyarok, Münchenben menekülteket köszöntő németek, ti vagytok az igazi Európa, ti képviselitek azt az Európát, ahol élni akarok!” - mondta. A menekültek szállásait felgyújtó, a hajóikat a tengerre visszalökő, a szenvedések láttán hátat fordító emberek viszont nem Európát képviselik szerinte.

„Azt akarják, hogy pályaudvarokon, tengerpartokon, sátrakban aludjanak ezen a télen az emberek Európában?” - emberhez méltó körülmények között kell elhelyezni mindenkit, figyelmeztetett. "Az első és legfontosabb az emberség ebben a krízisben."

Az Európai Bizottság elnöke politikai évadnyitójának nagyobb részében a menekültválságról beszélt. Nagyon határozottan és szenvedélyesen követelte az unió országaitól, hogy

engedjék be a menekülteket.

Drámai hangon kezdte: Nem mehetnek úgy tovább a dolgok mint eddig, a harangok zúgnak, eljött az idő, az EU-ban kevés az európaiság és kevés az unió most.

Juncker szerint morális és racionális követelmény is, hogy Európa befogadja a háborúk és diktatúrák elől menekülőket.

Ezt kellene tenni Juncker szerint:

  • Legalizálni kell a bevándorlást Európában, ne lehessen többet illegális bevándorlókról beszélni.
  • Közös szabályok alapján kell megállapítani, hogy ki számít menekültnek, első körben a származási ország alapján. Meg kell határozni, hogy melyik ország biztonságos és melyik nem.
  • Sürgősen el kell helyezni 160 ezer embert, legnagyobb részüket Olaszországból, Görögországból és Magyarországról széttelepítve a tagállamok között.
  • A befogadásból mindenkinek ki kell vennie a részét, nem lehet kibúvó.
  • A kvóta szót nem mondta ki, de körülírta: állandó és egyértelmű rendszert kell kialakítani a menekültek szétosztására a tagállamok között. Ennek kell felváltania a Dublin III-nak nevezett, most érvényes, de elavult szerződést.
  • Elfogadhatatlan, hogy vallási alapon különböztessék meg Európában a menekülteket, olyan nem lehetséges, hogy valaki csak a keresztényeken akar segíteni. Európa legszörnyűbb korszakaira emlékeztet az ilyen gondolkodás.
  • Az EU külső határait közös erőfeszítéssel kell védeni. De itt nem a határok lezárása a cél, hanem a menekültek szervezett és átlátható fogadásának megszervezése.
  • Egyértelmű legális belépési csatornákat kell nyitni, hogy ne az embercsempészek hozzák be a menekülteket.
  • A menekülteknek már érkezésük napjától munkavállalási engedélyt kell adni, mert csak így szerezhetik vissza emberi méltóságukat, és lehetnek hasznos tagjai az európai társadalmaknak.
  • Sokkal több pénzt kell adni a háborús zónák melletti országoknak (Törökországnak, Jordániának és Líbanonnak elsősorban), mert a legnagyobb terheket ők viselik. Első körben egy 1,8 milliárd eurós alapot hoz létre a bizottság, minden tagállam tegyen bele pénzt.

Európában egyszer már minden nemzet menekült

Európa a legstabilabb kontinens a világon, a béke és biztonság földje, pedig alig néhány évtizede tömegek menekültek a kontinensen belül is: a 90-es években a volt Jugoszláviából, 68-ban Csehszlovákiából, 56-ban Magyarországról, a világháború után 16 millió menekült volt a kontinensen, de arra is emlékeztett, hogy több McDonald nevű ember él Skócián kívül mint belül és hogy már a 16. században is befogadták a Franciaországból menekülő hugonettákat néhány országban. "Éppen ez a kontinens nem feledheti, hogy mekkora bajban van az, aki menekülésre kényszerül."

Európa összlakosságához képest 0,11 százalék a mostanában érkezett menekültek aránya, a sokkal szegényebb Libanonban 25 százalék. "Hogy lehetünk annyira önzők, hogy már ennyi miatt is így aggódunk?" - tette fel a kérdést.

„Háborúban állunk az Iszlám Állammal. Hogy tehetnénk meg azt, hogy nem fogadjuk be az Iszlám Állam elől menekülőket?” - kérdezett tovább.

Felháborodottan megszidta az egymásra mutogató, egymást hibáztató tagállamokat. És a késlekedőket, hanyagokat is, amelyek nem tartják be a menekültekre vonatkozó európai szabályokat.

Juncker arra is emlékeztetett, hogy Európa demográfiai válságban van. Ezért az érkezőkre nem problémaként, hanem lehetőségként kell tekinteni.

Juncker homlokegyenest más programot hirdetett meg, mint a magyar kormány.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.