A rendőrség nem tudott mit kezdeni azzal a videóval, amin a New York Times szerint magyar rendőrök gázsprayvel fújtak le gyerekeket

migráció
2015 szeptember 11., 17:05
comments 237

Beazonosíthatatlan. Erre jutott az az átfogó ellenőrzés a rendőrségen, amit a New York Times-on megjelent videó miatt indítottak.

A lap szerint a felvétel augusztus 30-án készült a magyar-szerb határnál, ahol a menekülteket a kerítésnél egyenruhás, reflektorokkal világító rendőrök állították meg. Az tisztán érthető, hogy valaki "Menjél vissza, Szerbia!" utasítás ad a menekülteknek lassan, tagoltan, hátha megértik a magyar szót.

Ezután szisszen a gázspray, miközben a menekültek azt kiabálják, hogy gyerekek is vannak velük. A gázspraytől a gyerekek ordítva, könnyezve sírnak, a szülők pedig átkozzák az őket megállítókat. A Times szerint ezután a rendőrök még vártak egy kicsit, majd visszaültek az autójukba, és elhajtottak.

A rendőrség eddig érdemben nem reagált a videóra, azt jelentették be, hogy átfogó vizsgálatot indítottak. A Belügyminisztérium azt a tájékoztatást adta, hogy kétféle módon próbálnak utánajárni annak, hogy mi történt. Egyrészt a felvétel alapján megpróbálják beazonosítani, hogy hol fújták le a menekülteket. A másik vonal, hogy ellenőrzik, jelentettek-e határőrök augusztus 30-án bárhol ilyen eseményt. Elvileg kötelező lenne. De a BM-es forrás szerint biztos, ami biztos, azt is ellenőrzik, hogy használták-e a határon járőrözők szolgálati gázsprayt (mivel a palackok töltöttségét szolgálat előtt ellenőrzini kell).

Rákérdeztünk, hogy áll a vizsgálat, a tájékoztatás szerint:

"az esetet megvizsgálta a rendőrség és a cselekmény beazonosíthatatlan maradt".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.