A rendőrség nem tudott mit kezdeni azzal a videóval, amin a New York Times szerint magyar rendőrök gázsprayvel fújtak le gyerekeket

2015 szeptember 11., péntek 17:05
237

Beazonosíthatatlan. Erre jutott az az átfogó ellenőrzés a rendőrségen, amit a New York Times-on megjelent videó miatt indítottak.

A lap szerint a felvétel augusztus 30-án készült a magyar-szerb határnál, ahol a menekülteket a kerítésnél egyenruhás, reflektorokkal világító rendőrök állították meg. Az tisztán érthető, hogy valaki "Menjél vissza, Szerbia!" utasítás ad a menekülteknek lassan, tagoltan, hátha megértik a magyar szót.

Ezután szisszen a gázspray, miközben a menekültek azt kiabálják, hogy gyerekek is vannak velük. A gázspraytől a gyerekek ordítva, könnyezve sírnak, a szülők pedig átkozzák az őket megállítókat. A Times szerint ezután a rendőrök még vártak egy kicsit, majd visszaültek az autójukba, és elhajtottak.

A rendőrség eddig érdemben nem reagált a videóra, azt jelentették be, hogy átfogó vizsgálatot indítottak. A Belügyminisztérium azt a tájékoztatást adta, hogy kétféle módon próbálnak utánajárni annak, hogy mi történt. Egyrészt a felvétel alapján megpróbálják beazonosítani, hogy hol fújták le a menekülteket. A másik vonal, hogy ellenőrzik, jelentettek-e határőrök augusztus 30-án bárhol ilyen eseményt. Elvileg kötelező lenne. De a BM-es forrás szerint biztos, ami biztos, azt is ellenőrzik, hogy használták-e a határon járőrözők szolgálati gázsprayt (mivel a palackok töltöttségét szolgálat előtt ellenőrzini kell).

Rákérdeztünk, hogy áll a vizsgálat, a tájékoztatás szerint:

"az esetet megvizsgálta a rendőrség és a cselekmény beazonosíthatatlan maradt".

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt