A szerb miniszterelnök sok problémára számít keddtől

Az új magyar törvények és a kerítés életbelépése nyomán Aleksandar Vucic további nehézségekre számít, beszélt erről a szerb közszolgálati televízióban.

Mint mondta, sok probléma lesz szeptember 15-étől, de szerinte az ország megküzd velük. Lehetséges nehézségnek nevezte, hogy míg a migránsok most körülbelül 2-3 napot töltenek az országban, a magyarországi szigorítások után akár 5-10 napra is nőhet ez az időszak. 

De elmondta, hogy Szerbia nem emel falakat határain, hanem vállalja a felelősség ráeső részét. Emellett a legfrissebb adatokat is ismertette: ezek szerint csütörtökön 5540 migránst regisztráltak Szerbiában, ezzel 130 ezerre nőtt azok száma, akik közel-keleti vagy afrikai országokból érkeztek.

Aleksandar Vucic elmondta, hogy a migránsok nem akarnak szétválni, bevált, egymás között ismertetett útvonalaik vannak, ezért történhetett meg, hogy csütörtökön a zuhogó eső és a hideg ellenére nem lehetett őket rábeszélni arra, hogy elhagyják a belgrádi autóbusz-pályaudvar melletti parkot, és védett helyre, esetleg valamelyik befogadótáborba menjenek.

A migránsokat nem lehet semmire sem kényszeríteni, ráadásul a rossz tapasztalataik miatt félnek az állam lépéseitől.

A tél kezdetéig több ideiglenes befogadóközpontot is felállítanak, ahol a migránsok meghúzhatják magukat a hideg és a csapadék elől - ismertette Aleksandar Vucic a szerb kormány terveit. Emellett toleranciára és megértésre kérte a Szerbiában élőket. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.