21 migránst szállásoltak a németek a buchenwaldi koncentrációs tábor barakkjaiba

A németországi Buchenwald volt az egyik legszörnyűbb náci koncentrációs tábor a második világháború idején, a feljegyzések szerint több mint 56 ezer ember halt meg itt. Itt raboskodott Elie Wiesel, Kertész Imre és Jorge Semprun is.

Most 21 menedékkérő él a barakkokban, azt várják, hogy a német hatóságok elbírálják a már beadott menedékkérelmeiket. A 21 férfiből többen már hónapok óta itt élnek, a német államtól kapnak pénzt, hogy ételt és más használati tárgyakat vegyenek maguknak, amíg a bírósági döntésre várnak.

A 20 éves eritreai Abdurahman Massa és 21 éves szobatársa, Ayaya Tsinat mindketten azt mondták a Daily Mailnek, hogy jól érzik magukat a náci haláltáborban, és nem érdekli őket, hogy mire használták korábban a barakkokat. Az algériai Diaoyre szintén elégedett, azt mondta, másoknak még ennyi sem jut.

És valóban: a koncentrációs tábor barakkjaiban emeletes ágyak várják a migránsokat, és a területen van folyó víz, főzési és megfelelő tisztálkodási lehetőség is.

A tábor bejárata az emlékművel (Wikipédia)

A tábor újranyitását régóta tervezték. Eredetileg úgy volt, hogy januártól várja új lakóit, de már most is kaphatnak itt szállást a menedékkérők.

A táborban azokat az épületeket már lerombolták, ahol a gyilkosságok folytak, de a német kormány mostani döntésének így is sok kritikusa akad. (Daily Mail)