A bajor miniszterelnök szerint Németországnak szüksége van Orbánra

A menekültválság megoldásához szükség van Magyarországra, a schengeni határállamokat pedig segíteni kell, és nem démonizálni őket – mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök Münchenben, miután a német belügyminiszter bejelentette, hogy Németország ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést (amit Orbán Viktor hamar üdvözölt).

Horst Seehofer, aki telefonon beszélt Orbán Viktorral, ezt mondta:

Orbán Viktor és „Magyarország nélkül nem lehetséges a problémák megoldása”. Mindenkinek ki kell szabadulnia az „álomgyárból”, mert „szükségünk van Orbánra a téma megoldásához”.

„Az európai jog és a jogállamiság szabályaiból” kiindulva tárgyalt erről a magyar miniszterelnökkel, és a párbeszédet a következőkben „elmélyítik” majd – mondta.

A schengeni határállamokra, Görögországra, Olaszországra, Magyarországra hárul a legnagyobb feladat, segíteni kell őket – mondta Horst Seehofer, aki szerint beláthatatlan következményei lesznek, ha a tagállamok egymás támogatása helyett „egymásnak esnek”.

A bajor miniszterelnök – aki a balkáni migránsokat azonnal visszaküldené oda, ahonnan jöttek – az utóbbi időben nagyon jóban van Orbánnal, de amúgy Putyinnal is szorosabb szövetséget fűzne. Seehofer ugyan 2005 és 2008 között tagja volt Merkel kormányának, de a CDU-CSU pártszövetségen belül, mint a kancellárasszony belső ellenzéke lép föl, nagyon nem ért egyet például Merkel bevándorláspolitikájával, és Orbán melletti kiállásával nyilván ezt akarja jelezni.