Vésztanácskozást tartanak a muszlim országok a migránskrízisről

migráció
2015 szeptember 13., 07:43
comments 267

Az Iszlám Konferencia Szervezete a világ második legnagyobb nemzetközi politikai szervezete az ENSZ után, jelenleg 57 tagállama van, főleg olyan országok, ahol az iszlám többségi vallás. A szervezet vasárnapra rendkívüli találkozót hívott össze székhelyére, a szaúd-arábiai Dzsiddába.

A napirend szerint a szíriai polgárháború okozta menekültkrízist vitatják majd meg. Az utóbbi években több millió ember menekült el Szíriából a háború elől, de elhelyezésüket nemcsak Európában, hanem a muszlim országokban is problémát övezik.

Szaúd-Arábia és az Öböl-menti olajmonarchiák például rengeteg kritikát kaptak azért, mert gazdagságuk ellenére eddig egyetlen szíriait sem voltak hajlandóak befogadni. Szaúd-Arábia a komoly nemzetközi nyomás miatt néhány hónapja némileg változtatott a hozzáállásán, és pénzzel támogatja a szíriaiakat befogadó közel-keleti arab országokat.

Közben Törökországban jelenleg 2 millió, Libanonban 1,2 millió, Jordániában pedig 1,4 millió szíriai menekült lehet. Ezek az államok szintén tagjai az Iszlám Konferencia Szervezetének. (via BBC)

(A címlapi képen az Iszlám Konferencia Szervezetének zászlaja.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.