Vésztanácskozást tartanak a muszlim országok a migránskrízisről

Az Iszlám Konferencia Szervezete a világ második legnagyobb nemzetközi politikai szervezete az ENSZ után, jelenleg 57 tagállama van, főleg olyan országok, ahol az iszlám többségi vallás. A szervezet vasárnapra rendkívüli találkozót hívott össze székhelyére, a szaúd-arábiai Dzsiddába.

A napirend szerint a szíriai polgárháború okozta menekültkrízist vitatják majd meg. Az utóbbi években több millió ember menekült el Szíriából a háború elől, de elhelyezésüket nemcsak Európában, hanem a muszlim országokban is problémát övezik.

Szaúd-Arábia és az Öböl-menti olajmonarchiák például rengeteg kritikát kaptak azért, mert gazdagságuk ellenére eddig egyetlen szíriait sem voltak hajlandóak befogadni. Szaúd-Arábia a komoly nemzetközi nyomás miatt néhány hónapja némileg változtatott a hozzáállásán, és pénzzel támogatja a szíriaiakat befogadó közel-keleti arab országokat.

Közben Törökországban jelenleg 2 millió, Libanonban 1,2 millió, Jordániában pedig 1,4 millió szíriai menekült lehet. Ezek az államok szintén tagjai az Iszlám Konferencia Szervezetének. (via BBC)

(A címlapi képen az Iszlám Konferencia Szervezetének zászlaja.)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.