Hollandia is szigorítja a határellenőrzést

migráció
2015 szeptember 14., 13:40
comments 34

A holland rendőrség szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fog végezni a határon az Európai Unióba irányuló megnövekedett menekültáradat miatt – jelentette be a holland igazságügyi minisztérium. Klaas Dijkhoff menekültügyekben illetékes államtitkár szóvivője közölte, hogy az intézkedést várhatóan azonnal megkezdik.

Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, a menekültek elhelyezésére kialakított holland befogadóközpontok még ebben a hónapban teljesen megtelnek. A múlt héten 3000 menedékkérő lépett az ország területére, vagyis kétszer annyi, mint az előző héten – közölte a menekültügyi hatóság. Az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszer szerint Hollandiának 9000 menekültet kellene befogadnia.

Határpara mindenhol

  • Németország tegnap állította vissza ideiglenesen a határellenőrzést.
  • Ma pedig az osztrák belügyminiszter, Johanna Mikl-Leitner jelentette be, hogy Ausztria mégis követi Németországot, ideiglenesen felfüggeszti a schengeni szabályokat, és határellenőrzést vezet be a magyar határon.
  • Körülbelül ugyanekkor a szlovák kormány is hasonló lépést hagyott jóvá: Szlovákia ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a szlovák-magyar, és szlovák-osztrák határokon.
  • Közben Finnország már kritizálja Svédországot, amiért a svéd vasút már regisztrálatlanul engedi tovább Finnországba a migránsokat.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint idén már több mint 430 ezer illegális bevándorló kelt át a Földközi-tengeren, hogy eljusson Európába.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.