Az oroszok a jelek szerint légitámaszpontot építenek maguknak Szíriában

külföld
2015 szeptember 15., 04:57
comments 150

Az amerikai katonai hírszerzés szerint a legutóbbi orosz csapatmozgások Szíriában arra utalnak, hogy Oroszország

előretolt légitámaszpontot épít Latakiában.

Latakia az ország azonos nevű, keleti, tengerparti tartományának legnagyobb városa - ez a tartomány annak az alavita szektának az otthona, amihez az Aszad-család is tartozik. Vagyis mindezidáig Latakia volt a rezsim egyik biztos bástyája, de az utóbbi időben már itt is elkezdték szorongatni a rezsimet a polgárháború többi résztvevői.

photo_camera Orosz gép hozza a segítséget a szíriai kormánynak.
AFP PHOTO / HO / SANA

Oroszország korábban csak hadfelszereléssel támogatta Aszadot, de a szír kormányhadsereg kivérzőben van a négy éve tartó háborúban, így mostanában a modern fegyverrendszerek mellé a katonai terminológiában "tanácsadónak" nevezett alakulatokat is küldenek. Ezek persze nem tanácsokat adnak, hanem maguk is részt vesznek a harcokban, például ők működtetik azokat a modern fegyverrendszereket, amiknek a kezelésére a szír kormányerők még nincsenek kiképezve.

Az oroszok légelhárító rakéták mellett nehézfegyverzetet, például modernt, T90-es tankokat is szállítottak, meg BTR lövészpáncélosokat is, amiket a hírek szerint orosz személyzet kezel.

Oroszország a fegyverszállításokat elismerte, sőt, Szergej Lavrov külügyminiszter be is jelentette, hogy Oroszország harci repülőkkel és fegyverzettel is támogatja Aszad hadseregét.

Az amerikai felderítés adatai szerint "Oroszország az elmúlt napokban embereket és felszereléseket vitt Latakia és az ottani légitámaszpont környékére. Mindez arra utal, hogy egy előretolt bázis kialakításán dolgoznak", mondta Jeff Davis, a Pentagon szóvivője.

Hogy pontosan mi Oroszország célja?

Jó kérdés. Az biztos, hogy beavatkozásukkal az elmúlt hónapokban vészesen meggyengült Bassár el-Aszadot próbálják erősíteni. De hogy hosszú távon mivel számolnak, az már érdekesebb probléma. Az amerikaiak szerint Aszad rezsimének összeomlása gyorsíthatta volna a rendezési folyamatot, Oroszország és Irán viszont közben azon dolgozott, hogy Aszad bevonásával rendezzék a polgárháborús helyzetet. Ez abból a szempontból érthető, hogy mind Oroszországnak, mind Iránnak Aszad az első számú szövetségese a térségben - Iránnak már csak azért is fontos stratégiailag Szíria, mert ez biztosítja az összeköttetést libanoni proxyhadseregével, a szíriai háborúban nagyon is aktív Hezbollahhal.

Az orosz katonai jelenlét viszont jelentősen növeli a nagyhatalmi összetűzés kockázatát: bár az amerikaiak egyelőre csak az Iszlám Állammal szemben vetették be légierejüket, de az általuk támogatott ellenzéki frakciók a rezsimmel is harcban állnak, így kódolva van a helyzetbe az összeütközés. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.