Pert nyertek a méhek egy neonicotinoid rovarirtó ellen

környezetvédelem
2015 szeptember 15., 6:51
comments 24

Sajátos jogi helyzetet teremtett egy bírósági ítélet az Egyesült Államokban. Egy amerikai bíróság ítéletében visszavonta a sulfoxaflor nevű, neonicotinoid alapú rovarirtószer forgalomba hozatali engedélyét. A bírák indoklása szerint az engedélyező hatóság, az amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) "hibás és korlátozott" adatok alapján engedélyezte a termék forgalmazását, döntésük pedig már "a méhpopuláció kétes helyzete" miatt is indokolatlan.

A háziméhpopulációt évek óta tizedeli a kolóniaösszeomlás néven ismert jelenség. Ennek okát még kutatják, de összefüggést vélnek a pusztulás és a neonicotinoid alapú rovarirtószerek között. Épp ezért tiltja az EU a neonicotinoidok használatát.

Az Egyesült Államokban viszont eddig nem volt ilyen tilalom, és a sufoxaflor kivételével a többi neonicotinoid használata továbbra is engedélyezett.

Az EU-ban viszont a sufoxaflor kapott engedélyt, mert az EU júliusban úgy találta, hogy annak nincsenek elfogadhatatlan hatásai a természetre.

Vagyis most az a helyzet, hogy

  • az EU-ban a sufoxaflor kivételével tilos;
  • az USÁ-ban a sufoxaflor kivételével engedélyezett

a neonicotinoidok használata. (Via New Scientist)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt