Könnygázt vetettek be a határon a migránsok ellen

határ
2015 szeptember 16., 13:16
comments 982

Simon Ernő az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságától (UNHCR) három munkatársával a helyszínen figyeli az eseményeket, és elmondta, hogy a régi 5-ös útnál a röszkei határátkelőnél ott van több mint száz rohamrendőr pajzzsal, sisakban, a határkerítéstől 8-10 méterrel egy nagy vízágyú van, amit használtak is. A helyszínre vezényeltek hat páncélozott szállító harci járművel, amiken TEK feliratolvasható, és közülük kettő fekete és négy zöld.

A helyszínen van Kovács Zoltán és Bakondi György is, akik fél ötkor sajtótájékoztatót tartottak volna a helyszínen, de az – érthető okokból – elmarad.

A tüntetők a túloldalon legalább 4-500-an vannak, és az előbb azt kiabálták angolul, hogy:

„Mi menekültek vagyunk. A békéért vagyunk itt. Nem akarunk harcolni. Nem akarunk semmi rosszat nektek.”

Korábban az MTI azt írta, hogy a magyar rendfenntartók könnygázt vetettek be kora délután a régi horgos-röszkei, ún. Horgos 2 határátkelőhelynél, amikor a migránsok egy kisebb csoportja megpróbált áttörni az utat eltorlaszoló kapun. A magyar rendfenntartók vízágyúkat helyeztek el a kapu előtt, a migránsok pedig „Kinyitni, kinyitni!” felkiáltásokkal igyekeznek őket meggyőzni, hogy nyissák ki a kapukat. A határ felett helikopter köröz. Az MTI szerint egy több száz fős csoport indult el az új horgos-röszkei átkelőről a régi átkelő felé, mert úgy értesültek, hogy ott kinyitották a határt. A rohanás közben hátrahagyták csomagjaikat, sátraikat, élelem- és vízkészleteiket is.

A rendőrség az alábbi közleményt adta ki az ügyről, A testükkel védik a rendőrök az államhatárt címmel:

„A Röszke II. közúti határátkelőhelyen 2015. szeptember 16-án 14 óra 30 perc körüli időben a magyar-szerb államhatár szerb oldalán feltorlódott tömeg agresszívvé vált, kövekkel, fadarabokkal, palackokkal dobálta meg a magyar oldalon álló rendőröket, majd kitörte az átkelőt lezáró kaput. A rendőrség azonnal jelentős erőket sorakoztatott fel a magából kivetkőzött emberek megfékezése érdekében, a ledöntött kaput többsoros rendőrsorfal helyettesíti. A rendőrség a magyar államhatár és az Európai Unió külső határának védelme érdekében jogszerűen és arányosan intézkedik.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.