Nem nyilatkozhatnak az MTA migrációkutatói addig, amíg nincs kész a Központi Álláspont

migráció
2015 szeptember 16., 04:44
comments 32

A Népszabadság információi szerint a Magyar Tudományos Akadémia migrációval foglalkozó kutatói addig nem nyilatkozhatnak a sajtónak, amíg a migrációt vizsgáló akadémiai bizottság eredményeit nem teszik közzé.

A lap birtokába került egy belső utasítás, ami szerint az akadémikusoknak migráció-menekült témában van befetéma, amíg meg nem jelenik a központi állásfoglalás. Ez várhatóan október elején történhet majd meg.

A migrációkutatás forró téma mostanában, nemrég a Századvég Alapítvány jelentette be, hogy lehetőséget látnak a témában, ezért Migrációkutató Intézetet hoznak létre.

Update: Szerda délután kiadott egy közleményt az MTA, melyben ez áll:

"Nem felelnek meg a tényeknek a nol.hu portálon szeptember 15-én megjelent hír állításai, mely szerint az MTA "szájkosarat" tett saját kutatóira, és azok nem nyilatkozhatnak a migrációról, illetve a menekültkérdésről. A Magyar Tudományos Akadémián senki nem fogalmazott meg tilalmat, csak arra kérték a kutatókat - a tudományos kutatás elfogadott normái szerint -, hogy csak azután nyilatkozzanak a témáról, amikor a szeptember elején létrehozott akadémiai migrációs bizottság első kutatási eredményei a részleges adatok és eredmények összesítése után már rendelkezésre állnak.

Az erről a kérésről az érintett igazgatóknak kiküldött, a nol.hu birtokába jutott levél alapján készült sajtóhír a levél tartalmát súlyos mértékben torzította.

Az MTA a tudományos eredmények publikációját csak egyes olyan esetekben korlátozza, amikor az akadémiai szellemi tulajdon sérelmének lehetősége felmerülhet.

A migrációs bizottság első eredményeiről az MTA örömmel tájékoztatja a sajtót, várhatóan október első hetében."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.