Washington figyelmeztette Észak-Koreát, hogy nem nagy ötlet atomfegyverekkel játszani

külföld
2015 szeptember 16., 06:08
comments 64

A diktatúra állítása szerint újra üzembe helyezték a jongbjoni nukleáris központban lévő atomreaktorukat, ami korábban az ország plutóniumellátását biztosította. Az Egyesült Államok máris figyelmeztette a koreai rezsimet, hogy tartózkodjanak a felelőtlen provokációktól, helyette inkább nemzetközi kötelességeiknek kéne eleget tenniük.

A reaktort 2007-ben állították le, egy lefegyverzésért segélyt jellegű megállapodás jegyében. Phenjan már 2013-ban jelezte, hogy tervezik az újraindítását.

A Fehér Ház szóvivője, John Earnest a friss hírek hatására jelezte, hogy a nemzetközi közösség nem fogadhatja el, hogy Észak-Koreának atombombája legyen.

Szakértők szerint a jongbjoni központban teljes kapacitásnál egy év alatt egy atombombához elegendő plutónium tudnak előállítani. Amerikai források szerint műholdképek felvételei alapján a munkálatok már megkezdődtek egy ideje a komplexum körül.

Viszont a mostani bejelentés volt az első, amikor a diktatúra nyíltan vállalta, hogy újraindították a programot. Az észak-koreai közmédia szerint az állam atomfegyver-helyzete mind minőségben, mind mennyiségben javulást mutat.

Ugyanakkor a nemzetközi szakértők számára sem világos, hogy a rezsim pontosan mire is képes nukleáris fegyvereivel. Az észak-koreaiak szerint sikerült már akkora méretű eszközt kifejleszteniük, ami felszerelhető egy hordozórakétára. Az amerikai hivatalnokok szerint viszont ez valószínűleg nem igaz. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.