Abruzzói juhászkutyákra gyűjtenek az ausztrál pingvinvédők

ÁLLAT
2015 szeptember 17., 05:26
comments 72

Ausztráliában, Victoria államban van egy kis, parti város, Warrnambool. Ezzel szemben van egy sziget, Middle Island. Ezen a szigeten sok pingvin élt vígan egészen a kilencvenes évekig, amikor a szigeten elszaporodó rókák vadászni kezdtek rájuk, és egyre több madarat elpusztítottak. Volt olyan támadás is, amiben 360 madarat vadásztak le a rókák egyszerre, a helyi sajtó mészárlásnak nevezte az ügyet.

A helyzet a kétezres évek közepére annyira súlyossá vált, hogy a Middle Island-i pingvinpopuláció a teljes kihalás szélére került: 2006-ra összesen 4 madár maradt.

A helyi gazdák ekkor javasolták az állatvédőknek, hogy próbáljanak meg juhászkutyákat bevetni a rókák ellen. Sok itt élő farmer egy olasz fajtával, abruzzói juhászkutyákkal védi a rókáktól a csirkéit, kifejezetten sikeresen.

Az állatvédők hallgattak a szóra, és 2006-ban kiképeztek és szolgálatba állítottak két kutyát, Eudyt Tulát. Az új pásztorok annyira beváltak, hogy mostanra a Middle Island-i pingvinek létszáma 4-ről 150-re duzzadt, az állatvédők pedig mindenféle konferenciákon adták elő a projektjüket. A programot azóta bővítették, Victoria államban már néhol veszélyeztetett bandikutokat is őriztetnek abruzzói pásztorkutyákkal.

A kutyák alapesetben nem ölik meg a rókákat, arra képzik őket, hogy ugassanak, ha bármilyen ragadozó megközelíti a pingvineket. A rókákat a legtöbbször már ezzel elijesztik, de az állatvédők szerint, ha egy róka esetleg nem ijedne meg, azt megölnék a kutyák.

Az egyetlen gond, hogy az akció mögött nem áll semmilyen támogatás, Eudy és Tula pedig nemsokára 9 évesek lesznek. Gondozóik a nyugdíjba vonulásukat tervezik, ehhez viszont új kutyákra lenne szükség. Az állatok beszerzésére és megfelelő kiképzésére 25 ezer ausztrál dollárt (kicsit kevesebb mint 5 millió forintot) fordítanának, és a pénz előteremtésére gyűjtést indítottak. Eddig 4 511 dollár jött össze, de október 25-én jár csak le a határidő.

Az akció reklámozása érdekében filmet is forgattak a pingvinőrző kutyák életéről. (via Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.