Az Instagram is terrorszervezetnek tartja a Kurd Munkáspártot

Joey Lawrence egy fotós, aki 2015 első felében elment Kurdisztán szíriai részébe, hogy portrékon mutassa a be a Kurd Munkáspárt (PKK) harcosait. Ezek a harcosok is részt vesznek a szíriai polgárháborúban, jelenleg főleg az ISIS ellen harcolnak, de nem értenek egyet Bassár al-Aszad szíriai elnökkel sem. A kurdok Irakban is harcolnak az ISIS ellen, sőt lényegében a terroristákkal szemben álló szárazföldi haderő magját Iraki Kurd Régió pesmergái adják a dél-iraki síiták mellett.

A Kurd Munkáspárt azonban évek óta harcol főleg Törökországban a kurd függetlenségért, ahol a török hadsereggel való összecsapásai miatt a szeparatista mozgalmat terrorszervezetnek bélyegezték. AZ USA, mint Törökország katonai szövetségese, szintén terrorszervezetnek tekinti a pártot, és így tesz az EU is 2002 óta. Meg kell hagyni, nem teljesen alaptalanul: a török állammal folytatott sokéves harca során Abdullah Öcalan pártja rengeteg olyan cselekményt is elkövetett, ami minden mérce szerint a terrorizmus-besorolás alá esik.

Joey Lawrence portréit valószínűleg pont ezért nyomta fel egy csomó felhasználó az Instagramnál, mondván, hogy azok sértik az Instagram szabályzatát, ami szerint az Instagram felületén tilos terrorizmust, szervezett bűnözést vagy gyűlöletcsoportokat támogatni. A fotós azt állítja, hogy portréi miatt halálos fenyegetéseket is kapott.

Berivan, PKK Commander, Makhmour, Iraq . http://www.joeyl.com/blog/all/post/guerrilla-fighters-of-kurdistan

Posted by Joey Lawrence on Saturday, June 13, 2015

Annak persze nem örül, hogy az Instagram törölte a fotóit, bár elismeri, hogy ez a cég joga. Az viszont nem az Insta dolga, hogy eldöntse, ki terrorista és ki nem az. A fotós szerint a fotóművészet dolga, hogy elősegítse a vitát, ezért kontraproduktív dolog képeket cenzúrázni. Ezért is örül annak, hogy képeiből kiállítás nyílik a londoni National Portrait Galleryben.

Az Instagram egyébként fennhagyta azokat a képeket, amik egy másik kurd szervezet, a YPG harcosairól készültek, mert a YPG nincs rajta a terrorszervezetek listáján. Ennek ellenére a szíriai polgárháborúban semmilyen lényegi elemben nem különböznek a YPG és a PKK harcosai. (Peta Pixel)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.