Brémában találtak egymásra a Damaszkuszi Zeneakadémia tagjai

migráció
2015 szeptember 17., 18:20
comments 192

Raed Jazbeh szír nagybőgős úgy döntött, meg akar mutatni Európának egy másik képet is az országáról, azt, hogy Szíria valaha a zene és a kultúra országa volt, ezért a Facebookon összegyűjtött egy zenekarba 30 olyan zenészt, akik a háború elől menekültek el. A kezdeményezés célja, hogy az embereknek ne csak a háború borzalmas képei jussanak eszükbe Szíriáról.

Az alapító Raed Jazbeh elmondta, hogy a szíriai zenészek gyakorlatilag mind ismerik egymást, mert az országban egyetlen helyen, a damaszkuszi zeneakadémián folyik zenei képzés. Az új zenekar tagjai szerte Európában élnek, ezért csak pár nappal a brémai koncert előtt, szombaton kezdhetik meg a próbákat teljes létszámban.

A profi zenészekből álló Syrian Expat Philharmonic Orchestra jövő kedden adja az első koncertjét Brémában. Főleg klasszikusokat, jazzt és szír zeneszerzők darabjait akarják előadni. A következő koncertjüket pedig Lüneburgban tartják majd október elején.

Raed úgy tervezi, hogy a létszámot a jövőben 50-re bővítené.

Mivel a profi zenészként jelenleg nem tudnak pénzt keresni, ezért adományokra vannak utalva.
(Fidelio/Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.