Esélyes, hogy hazudott a hatóság a 30 milliárdos aranyhamisítási ügyben

Nem mondott igazat a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság (Nehiti) az elképesztő Kézizálogos aranyhamisítási ügyben – állítja a Napi.hu számos dokumentumra hivatkozva. Az ügy részletei még augusztusban derültek ki, és tényleg elég hihetetlen, arról szól, hogy az év elején csődbe ment Kézizálog Zrt. 30 milliárd forint értékben fogadtatott el trombitarezet aranyfedezetként. Több pénzintézet és magánszemély is milliárdos pénzeket bukott az aranyhamisításon, ami csak a felszámolás folyamán derült ki.

Balra trombitaréz, jobbra arany.

A Nehiti azt állította, hogy ők soha nem hitelesítették aranytömbként az aranytömbnek látszó hamis réztömböket, pontosabban nem végeztek aranytárgy- vagy aranytömb-hitelesítést.

Csakhogy ez nem igaz:

2012-ben legalább hét alkalommal is adtak ki ilyen tanúsítványt, amit a Napi.hu a cikkben be is mutat. A jegyzőkönyvek szerint a hét vizsgált mintából három esetben mondták ki, hogy "inhomogén", a többi esetben viszont hitelesítették a kamuaranyat. A cikk szerint a hatóság hitelességét is kétségbe vonják a most nyilvánosságra került jegyzőkönyvek.

(Napi.hu)

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.