Mozambik mostantól teljesen aknamentes

2015 szeptember 17., csütörtök 4:05
112

Minden országnak megvan a maga keresztje, a dél-kelet afrikai Mozambik például tele volt taposóaknákkal. A robbanószerkezeteket az elhúzódó függetlenségi háború, és az ezt követő polgárháború idején telepítették, és rengeteg stratégiailag fontos épületek, hidak, gátak és erőművek környékén volt, főleg Mozambik és Zimbabwe határán. Így túl azon, hogy a taposóaknák miatt hatalmas területeket nem lehetett Mozambikban mezőgazdasági művelés alá vonni, az aknák léte folyamatosan fenyegette az ország infrastruktúráját.

Ezért is nagy eredmény, hogy az aknátlanítást végző brit segélyszervezet, a Halo Trust szerint mostanra befejezték a robbanószerkezetek felszedését, és az ország teljesen aknamentes.

Összesen közel 171 000 aknát távolítottak el 17 millió négyzetméternyi fertőzött területről, és mint annyi más, aknátlanítással foglalkozó szervezet Afrikában, a Halo Trust is patkányokat használt az aknakereséshez. A szervezet tovább folytatja feladatát Angolában, Laoszban, Sri Lankán, Kambodzsában, Hegyi Karabahban és Kolumbiában is. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt