Mozambik mostantól teljesen aknamentes

külföld
2015 szeptember 17., 04:05
comments 112

Minden országnak megvan a maga keresztje, a dél-kelet afrikai Mozambik például tele volt taposóaknákkal. A robbanószerkezeteket az elhúzódó függetlenségi háború, és az ezt követő polgárháború idején telepítették, és rengeteg stratégiailag fontos épületek, hidak, gátak és erőművek környékén volt, főleg Mozambik és Zimbabwe határán. Így túl azon, hogy a taposóaknák miatt hatalmas területeket nem lehetett Mozambikban mezőgazdasági művelés alá vonni, az aknák léte folyamatosan fenyegette az ország infrastruktúráját.

Ezért is nagy eredmény, hogy az aknátlanítást végző brit segélyszervezet, a Halo Trust szerint mostanra befejezték a robbanószerkezetek felszedését, és az ország teljesen aknamentes.

Összesen közel 171 000 aknát távolítottak el 17 millió négyzetméternyi fertőzött területről, és mint annyi más, aknátlanítással foglalkozó szervezet Afrikában, a Halo Trust is patkányokat használt az aknakereséshez. A szervezet tovább folytatja feladatát Angolában, Laoszban, Sri Lankán, Kambodzsában, Hegyi Karabahban és Kolumbiában is. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.