Az amerikaiak készek tárgyalni az oroszokkal a szíriai helyzet rendezéséről

külföld
2015 szeptember 18., 12:46

John Kerry külügyminiszter pénteken úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok kész katonai tárgyalásokat folytatni Oroszországgal a szíriai polgárháború rendezéséről. Obama elnökkel együtt úgy látják, hogy ezek a tárgyalások fontos lépések jelenthetnek ahhoz, hogy minél gyorsabban békét teremtsenek a térségben.

Kerry leszögezte, hogy az Obama-kormány nem akar változtatni az alapvető céljain Szíriában: Le akarják győzni az Iszlám Államot és politikai megoldást találni a konfliktusra.

Ugyanakkor úgy látszik, hogy a rendezés érdekében hajlandóak engedményeket tenni. Az amerikai és az orosz álláspont leginkább abban tér el egymástól, hogy mi legyen az Asszad-rezsimmel, ami Moszkva hagyományos szövetségesének számít, míg az amerikaiak pedig inkább a mérsékelt szír ellenzéket támogatták.

Kerry ebben pénteken már megengedőbben nyilatkozott, elképzelhetőnek tartja, hogy Asszad rövidtávon még a hatalomban maradjon. Az Egyesült Államok most legfőképp z Iszlám Állam megsemmisítésére akar koncentrálni. Ugyanakkor hozzátette, hogy a végleges politikai rendezést nem lehet Asszadal együtt elérni, de most először közös nevezőre kell jutniuk az oroszokkal.

John Kerry pénteken Londonban tárgyalt az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterével, szombaton pedig a a brit külügyminiszterrel egyeztet majd. Vasárnap pedig Németországban tárgyal a szíriai rendezésről. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.