Már át is passzoltuk az osztrákoknak azokat a menekülteket, akiket a horvátok hoztak

migráció
2015 szeptember 19., 03:34
comments 388

Szombatra virradó éjjel érkezett mintegy ezer menekült a dél-burgenlandi, rábakeresztúri (heiligenkreuzi) határátkelőre azok közül, akiket a horvát-magyar határról szállítanak át a magyarok, és megérkezett az első csoport az észak-burgenlandi Miklóshalmára (Nickelsdorfba) is -írja a tartományi rendőrségre hivatkozva az MTI.

Ezek azok a menekültek, akik péntek délután lépték át a magyar-horvát határt horvát rendőrségi kísérettel (akiket vagy lefegyverzett a magyar rendőrség, vagy nem. A magyar kormányszóvivő szerint igen, a horvátok szerint szó sem volt ilyenről, és a magyarok hazudnak). A menekülteket már a magyar hatóságok Vámosszabadiba, illetve Szentgotthárdra, regisztrációs pontokra szállították tovább. Eddig ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy Szentgotthárdnál leszálltak a buszról, és azonnal átsétáltak a 100 méterre lévő Ausztriába.

A probléma az, hogy az osztrák belügyminisztérium még péntek este azt nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek, hogy nem érkezett hivatalos magyarországi tájékoztatás a buszokkal Ausztria fele tartó menekültekről, így ha nem akarnak menedékkérelmet benyújtani Ausztriában, akár meg is tagadható a beutazásuk.

Az MTI híre szerint végül nem tagadták meg, a menekülteket az osztrákok viszik tovább autóbuszokkal Bécse és Grazba, Miklóshalmáról Bécsbe, a Westbahnhof pályaudvarra.

Az osztrákok arra számítanak, hogy szombaton is érkeznek menekültek a magyar buszoztatásnak köszönhetően: Rábakeresztúrnál "néhány ezer", Miklóshalmánál pedig mintegy ezer további érkezővel számolnak.

Ezközben Szlovéniában péntek este a rendőrség könnygázzal oszlatta szét az országba bejutni akaró migránsok több száz fős csoportját. Ők is Horvátországból érkeztek, Harmica átkelőhelynél akartak belépni Szlovéniába. Útjukat rendőrkordonnal állták el. Amikor megpróbáltak ezen áttörni, akkor használták a rendőrök a könnygázt. 

Az incidens előtt ülést tartott a szlovén nemzetbiztonsági tanács, ahol a horvát határ biztonságának megerősítéséről döntöttek, és - elsősorban logisztikai - feladatokkal bízták meg  hadsereget.

Miro Cerar kormányfő azt mondta, ha a menekültáradat túl nagynak bizonyul, az érintett országokkal együtt megvizsgálják annak lehetőségét, hogy létrehozzanak egy szabad folyosót, amelyen keresztül átengedik a migránsokat Szlovénián.

A szlovén hatóságok arra számítanak, hogy szombaton mintegy ezer migráns érkezik Horvátországból. Közölték, hogy a menedékkérőket beengedik, de visszatoloncolják azokat, akiket illegális bevándorlónak minősítenek. A pénteken belépni akarók többsége menedéket kért, őket zömmel a sátrakból álló brezicei menekülttáborba, kisebb részben a postojnai menedékes központba vitték.

A migránsválsággal kapcsolatban a szlovén külügyminisztériumba bekérették pénteken a horvát nagykövetet. Karl Eljavec külügyminiszter bírálta Zágrábot, amiért nem tartja be az európai uniós menekültügyi szabályokat.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke műszaki és logisztikai segítséget ajánlott fel péntek este Horvátországnak a menekültáradat miatt. Szerda óta 17 ezer menekült lépett be Horvátországba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.