Végeláthatlanul folyik az országok közti buszoztatás

migráció
2015 szeptember 19., 17:49
comments 284
  • A magyar-szerb határra felhúzott kerítésnek és keménykedésnek köszönhetően a migránsok Horvátország felé vették az irányt.
  • A horvát hatóságok egy nap alatt összeomlottak, igaz, hatalmas, 15 ezer fős tömeg érkezett a határaikhoz.
  • Horvátország ezután szervezetten Magyarország felé kezdte szállítani a menekülteket úgy, hogy nem jelzett a magyar félnek.
  • A magyar hatóságok az újabb menekülthullámra úgy reagáltak, hogy az osztrák határhoz, vagy az ahhoz legközelebb eső befogadóállomásra szállítja az embereket, akik azonnal Ausztria felé veszik az irányt.
  • Szombat este az osztrák belügyminiszter kijelentette, hogy Szlovénia és Horvátország is biztonságos ország, mindenkit vissza fognak oda küldeni a dublini egyezményeknek megfelelően.

Szombaton folytatódott a pénteki gyakorlat, hogy Horvátország a beremendi határállomásra buszoztatja a menekülteket, ahonnan a magyar fél Magyarbólyra viszik őket, ahonnan vonattal mennek tovább a nyugati határ felé. Este hat óráig 4100 migráns érkezett Magyarországra Bakondi György szerint, aki elmondta, hogy

"azon dolgozunk, hogy ne jusson be az országba nagyobb tömeg ellenőrizetlenül."

Este hat óráig csak Baranya megyében 1836 ember fogtak el a zöldhatáron, amin még mindig nem készült el a gyoda kiépítése, pedig korábban egy napos határidőt emlegettek. Ha felépül a pengés drótakadály, onnantól számít bűncselekménynek az illegális határátlépés.

horvát rendőr

Folytatódott a péntek esti horvát rendőrökkel történt incidens körüli kavarás is. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint a Magyarbólyba érkező, migránsokkal teli vonatot kisérő horvát rendőröknél fegyver volt, amit el kellett tőlük venni és több bűncselekmény gyanúja is felmerül a példátlan eset miatt. Kovács szavait a horvátok és a magyar rendőrségi is cáfolta, miközben a péntek este még horvát oldalon készül képeken az látszik, hogy van pisztoly a rendőrök övén. Maga a vonat beengedése körül sem tisztázódott minden, a magyar kormány szerint nem tudtak az érkezésről, miközben videófelvételek bizonyítják, hogy várták a magyar a rendőrök a szerelvényt.

Az eset után a beremendi határátkelőn megváltoztatták az eddig kialakult gyakorlatot. Szombattól tíz busznyi turnusokban fogadják a migránsokat, akik horvát oldalon leszállnak a buszról, aztán átsétálnak Magyarországra, ahol a magyar rendőrök buszra teszik őket. A határátkelőn ismét erős volt a katonai jelenlét, állig felfegyverkezett honvédek nézték a sétálást a páncélozott Humveek előtt.

A magyar hatóságok a Horvátország felől érkezőket jellemzően Szentgotthárdra és Vámosszabadiba viszik, ahonnan szinte azonnal Ausztria következik. Egyes becslések szerint szombaton hétezer embert vehetnek át az osztrákok. Nickelsdorfban és a szentgotthárdi osztrák oldalon is hatalmas a tumultus. Napközben az osztrák belügyminiszter a Kronen Zeitungnak adott interjúban kijelentette, hogy

“Ausztria tartja magát a dublini egyezményhez, és természetesen minden egyes esetben megindítja az eljárást azért, hogy Horvátországba vagy Szlovéniába visszaküldhesse a menekülteket.”

Ausztriába csak szombaton tízezer migránst várnak, este kilenckor már kilencezer fölött volt az érkezők száma. A BBC-nek osztrák oldalról úgy nyilatkoztak, hogy hiába vádolja Magyarország a horvátokat azzal, hogy nem regisztrálja az embereket, miközben magyar oldalról is folyamatosan érkeznek eddig nem regisztrált migránsok.

photo_camera MTI Fotó: Varga György

Győrben délután egy TEK-alakulat elvitt egy férfit, akit valószínűleg a röszkei összecsapás miatt köröztek.

A magyar-szerb határvonal közben teljesen kiürült, az Ásotthalmi átkelőt újra megnyitották a forgalom előtt, Horgosnál is csak páran maradtak. A tompai és a röszkei tranzitzónában 69 ember várja, hogy menedékkérelmét elbírálják. A döntés nagy valószínűséggel elutasítás lesz, hiszen Magyarország szerint biztonságos országnak minősül Szerbia. Ha ez a hatvankilenc ember tudta volna, hogy a magyar kormány pár kilométerrel arrébb teljesen máshogy viselkedik, lehet már Ausztriában lennének.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.