Görög választás, exit poll: vezet a Sziriza

külföld
2015 szeptember 20., 15:24
comments 98

Kijöttek az első exit poll eredmények a vasárnap esti görög választásokról. Augusztus utolsó napjaiban mondott le Alexisz Ciprasz, az erősen baloldali Sziriza vezetője, miután elvesztette parlamenti többségét, mert túl sok képviselője ellenezte az unióval kötendő alkut. Fél évet volt kormányon.

photo_camera Alekszisz Ciprasz egy 3-i kormánypárti tüntetésen szónokol. Fotó: AFP/ Arisz Messzisz

Az első számok alapján ismét a Sziriza alakíthatna kormányt, miután jelenleg 33-35 százalékos támogatottságot mutatnak az exit poll felmérések. A verseny egyelőre nagyon szoros: a második helyen a konzervatív Új Demokrácia áll, őket 28,5-30 százalék körül mérik.

Nincs még pontos kalkuláció, de a 300 fős parlamentből ezalapján Cipraszék úgy 140 helyet tudhatnának magukénak, ami kevés ahhoz, hogy egyedül kormányozzanak. De az első adatokhoz képest nyílik az olló a két nagy párt között, úgyhogy egyáltalán nem kizárt, hogy végül meglesz a hőn áhított abszolút parlamenti többség.

(Guardian / Open Europe Twitter)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt