Görög választás, exit poll: vezet a Sziriza

külföld
2015 szeptember 20., 15:24
comments 98

Kijöttek az első exit poll eredmények a vasárnap esti görög választásokról. Augusztus utolsó napjaiban mondott le Alexisz Ciprasz, az erősen baloldali Sziriza vezetője, miután elvesztette parlamenti többségét, mert túl sok képviselője ellenezte az unióval kötendő alkut. Fél évet volt kormányon.

photo_camera Alekszisz Ciprasz egy 3-i kormánypárti tüntetésen szónokol. Fotó: AFP/ Arisz Messzisz

Az első számok alapján ismét a Sziriza alakíthatna kormányt, miután jelenleg 33-35 százalékos támogatottságot mutatnak az exit poll felmérések. A verseny egyelőre nagyon szoros: a második helyen a konzervatív Új Demokrácia áll, őket 28,5-30 százalék körül mérik.

Nincs még pontos kalkuláció, de a 300 fős parlamentből ezalapján Cipraszék úgy 140 helyet tudhatnának magukénak, ami kevés ahhoz, hogy egyedül kormányozzanak. De az első adatokhoz képest nyílik az olló a két nagy párt között, úgyhogy egyáltalán nem kizárt, hogy végül meglesz a hőn áhított abszolút parlamenti többség.

(Guardian / Open Europe Twitter)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.