Fölényesen nyert a Sziriza a görög választásokon, Ciprasz kormányon maradhat

2015 szeptember 21., hétfő 3:13
Ciprasz ünnepli a győzelmét.
Fotó: CITIZENSIDE/MICHAEL DEBETS

"A Sziriza világos mandátumot kapott négy évre. Ez nem a Sziriza győzelme, ez országunk népének győzelme" - jelentette be pártja választási győzelmét hétfő hajnalban Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök.

 

"Holnap elbúcsúzunk a múlttól. A görög lobogó most nemcsak a mi országunk felett lobog, hanem Európa legnagyobb terein is" - mondta Ciprasz, és fogadkozott, hogy négy éven át fogja folytatni a harcot hazájáért.

A szavazatok 99,44 százalékának feldolgozása alapján a Sziriza tényleg fölényesen nyert:

a szavazatok 35,5 százalékát kapta, míg a második helyezett Új Demokrácia csupán a szavazatok 28,1 százalékát szerezte meg.

A harmadik helyen a neonáci Arany Hajnal végzett 7 százalékal, de bejutott a parlamentbe a Sziriza eddigi koalíciós partnere, a szélsőjobboldali ANEL is.

A Szirizának és az ANELnak együtt 155 képviselője lesz a 300 fős parlamentben, vagyis közösen ismét képesek lehetnek a kormányalakításra.

Az előrehozott választáson amúgy Görögországban szokatlanul alacsony volt a részvétel. A legutóbbi, januári választáson a jogosultak 63,3 százaléka szavazott, most viszont csak 56,5 százalékuk. Azért kellett alig kilenc hónappal a legutóbbi választások után előrehozott választást tartani, mert miután Ciprasz minden lényegi kérdésben meghátrálni kényszerült az EU-val a görög adósságról folytatott tárgyalásokon, a miniszterelnök elvesztette saját pártja támogatását a parlamentben. (Via MTI)