Ha csak tíz perc örömet tudok szerezni, akkor talán jó emlékeik is maradnak

2015 szeptember 21., hétfő 11:54
218

2015. szeptember 15-én, amikor a magyar kormány lezárta a magyar-szerb határt, Veres Viktor, a Népszabadság fotóriportere is ott volt. Hajnalban ért át Horgosra, a határ szerb oldalára, ahol felfigyelt két elszontyolódott kisfiúra, akik még ekkor, kora hajnalban is az átkelő aszfaltján gubbasztottak.

)

"Bár nincs gyerekem, nekem a gyerek a gyengém. A gyerek az tök ártatlan" - mondta Veres, aki ott, kedd hajnalban azt találta ki, hogy rögtönzött fotóiskolával próbálja felderíteni a két kisfiút. Nem először csinált ilyet.

"Már a Keletiben is játszottam, marháskodtam a gyerekekkel" - mesélte. Volt például egy háromgyerekes család, a gyerekeknek volt egy állatos mesekönyve. "Én elég jól utánzok állathangokat, ezért ahogy lapozgattuk, a kutyánál ugattam, a lónál nyerítettem. Aztán megcseréltük, és a kutyánál nyerítettem, a lónál bégettem. A gyerek visítva röhögött, azzal az igazi gyerekkacajjal" - mesélte. A gyerekek apja annyira meghatódott, hogy két doboz cigarettát próbált rátukmálni Veresre, és amikor a fotós visszautasította, megölelte. "Azt mondta, hogy a gyereke már három hete nem nevetett.

Másnap Bicskén látta őket újra a vonaton, amivel az osztrák határ helyett a menekülttáborhoz fuvarozták őket. "Ott ültek a bezárt, hatvan fokos vagonban. Amikor a gyerek meglátott, integetni kezdett és puszikat dobált a zárt ablakon keresztül".

veres_viktor_fotosuli

A sajtóetika ugyan megkövetelné, hogy a sajtómunkás távol maradjon a témától, de Veres szerint nem lehet. "Ha módomban áll, segítek. Ha tíz perc örömet tudok szerezni, akkor talán nemcsak a rosszra emlékeznek, jó emlékeik is maradnak" - mondja. Ez történt Horgoson is: amikor meglátta az elszontyolódott gyerekeket, melléjük ült, hogy fotózni tanítsa őket. Ebben váratlan segítője is akadt:

Nagy Zsuzska, az N1 tévé munkatársa lett a modelljük, ő készítette a képeket Veresről és a gyerekekről is.

)

"Egy terrorista miatt nem fogok gyűlölni több százezer embert, mint ahogy egy ember gyalázatos tette miatt nem fogom gyűlölni az ugyanazon csatornánál dolgozó kollégáit sem" - mondja. Általában is így gondolkozik. "Sokan ott vannak elcsúszva, hogy otthonról, a fotelből masszaként képzelik el a menekülteket. Közelről nézve meglátod az embert" - mondta. Mi sem gondoljuk ezt másként.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt