Elfogadták a kvótarendszert az európai belügyminiszterek, Magyarország kivonta magát belőle

migráció
2015 szeptember 22., 14:11
comments 1086

Az EU-tagországok belügyminiszterei kedden nagy többséggel elfogadták 120 ezer menekült szétosztásának a tervét. A döntés tehát nem egyhangúlag, hanem minősített többségi szavazással született, ami elég szokatlan az ilyen, szuverenitást érintő ügyekben. A végül elfogadott terv szerint csak Olaszországból, Görögországból vesznek át menekülteket az európai országok.

Az eredeti javaslat szerint Magyarországból is átvettek volna, de Magyarország elérte, hogy kivonják a rendszerből.

Így az elfogadott terv szerint egyelőre 66 ezer embert helyeznek át, arról az 54 ezrről, akiket Magyarországról helyeztek volna át más országokba, majd később döntenek.

Csak Csehország, Magyarország, Románia, Szlovákia szavazott a terv ellen, Finnország pedig tartózkodott. A korábban körvonalazódó V4-es egységfront is megtört, mivel Lengyelország végül megszavazta a kvótarendszert (amit egyébként már nem is kvótarendszernek, hanem önkéntes relokációs tervnek hívnak).

Az Európai Bizottság eredeti javaslata alapján 54 ezer menekültet helyeztek volna át Magyarországról más tagállamokba, de ezt Magyarország elutasította, értesült a Financial Times. A magyar érvelés szerint elfogadhatatlan, hogy a megkérdezése nélkül frontállammá minősítsék, mivel a magyar kormány szerint a magyar határhoz érkező migránsok egy uniós országon, Görögországon már áthaladtak, így ott kellett volna őket regisztrálni. (Az ellenkezés oka az, hogy ha Magyarországot is frontországnak minősítenék, akkor a magyar határ mellett is kellene hot spotot csinálni, amit a kormány nem szeretne.)

Magyarország tehát elutasítja azt a tényt, hogy menekülteket regisztrálna, ami elég fura jogi helyzetet teremt.

Arról nem is beszélve, hogy a terv szerint a menekülteket be nem fogadó országok a GDP-jük 0,002 százalékát fizetnék büntetésként. Ez Magyarországon esetében 6,2 milliárd forint lenne. UPDATE: a függelékből kiderül, hogy mégis vállalta Magyarország 2300 menekült befogadását.

Idén egyébként már nagyjából félmillió menedékkérő érkezett az EU területére, ezért valószínű, hogy később emelni kell a keretet.

(MTI, BBC, Financial Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.