Indul a küzdelem a bringázható Lánchídért

közlekedés
2015 szeptember 22., 15:12
comments 192

Hamarosan jön majd a Lánchíd felújítása, és a Magyar Kerékpárosklub meg az I bike Budapest tagjai aggódnak, hogy a megvalósítás után is ugyanolyan járhatatlan marad biciklivel a híd, mint amilyen most is. Ha bárki próbált már átjutni a hídon biciklivel, pontosan tudja, miről beszélnek: az úttest nagyon szűk, ott a kerékpárosok könnyedén akaratuk ellenére is feltarthatják a forgalmat, a járda pedig eleve nem biciklizésre való, ráadásul rendre tele is van turistával.

Ezért aláírásgyűjtésbe kezdenek, október 11-én pedig biciklis felvonulással is üzennek a városvezetésnek: úgy nyúljanak a hídhoz, hogy utána végre lehessen biciklivel is közlekedni ott.

Közleményükben ezt írják:

"Totális idő és pénzpazarlás, hogy a világ egyik leghíresebb átkelőjén folyamatosan álljon a forgalom. A Lánchídon biztos késést jelent busszal átmenni, biciklivel meg a járdára vagy szabálytalan helyzetekbe kényszerül, aki haladni szeretne. És akkor még nem is beszéltünk a mentők, a tűzoltók és a taxik haladásáról sem. Ezt a hidat nem arra tervezték, amire most használjuk.

A Lánchidat hamarosan felújítják. Azt szeretnénk, hogy első körben olcsó forgalomcsillapítással több ember tudjon gyorsan és egyszerűen átbuszozni és bringázni a hídon, ezzel csökkentve a dugókat. A hosszú távú cél pedig egyértelműen a közösségi közlekedés, a kerékpározás és a gyaloglás előtérbe helyezése a jobb haladás érdekében. Legyen egy tesztidőszak a 2016-os nyári szünetben, amikor csak buszok, bringák, taxik és elsőbbségi járművek közlekedhetnek a hídon.

bringa_lanchid

Mert minél több autó akar átmenni a hídon, annál kevesebb ember jut át a túloldalra.

Csatlakozz aláírásgyűjtésünkhöz és gyere el október 11-i felvonulásunkra! Szólj a barátaidnak, oszd meg az akciót a neten! 

Nagy meló lesz, de ha segítesz, visszaadhatjuk a Lánchidat Budapestnek!"

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.