Megállapodott a határ újranyitásáról Venezuela és Kolumbia

külföld
2015 szeptember 22., 07:11
comments 26

Nicolas Maduro venezuelai és a Juan Manuel Santos kolumbiai elnökök megállapodtak a közös határ fokozatos újranyitásáról.

Venezuela egy hónappal ezelőtt zárta le a kolumbiai határt, és nagyszabású akciót indított a csempészek ellen, mert azok már az ország néhány részén áruhiányt okozott. A csempészhálózatok felszámolására a kormány augusztus végén a kormány háromezer katonát rendelt a határhoz és lezárta a határátkelőket.

A csempészek már évek óta játszották azt, hogy a Venezuelában nyomott áron megvett, olcsó üzemanyagot átvitték a határon, és Kolumbiában nagy profittal adták tovább. Maduro elnök szerint ez az oka annak, hogy az ország nyugati részein áruhiány alakult ki.

photo_camera Fotó: AFP/Federico Parra

A válság alatt közel 20 ezer kolumbiai menekült el Venezuelából. Közülük 1500 embert a venezuelai hatóságok azért utasítottak ki, mert mert a gyanú szerint kapcsolatban állhattak a csempészekkel. Ebben a légkörben többiek pedig jobbnak látták lelépni.

A találkozón a két ország vezetői megállapodtak, hogy újra követeket küldenek egymás fővárosába.

A tárgyaláson a kolumbiai elnök elismerte, hogy a szomszédos országnak valóban nagy problémát jelenthet, hogy bűnszervezetek működnek a határövezetben, de a helyzet kezelésének legjobb módja az közös fellépés lenne. Ugyanakkor felszólította Venezuelát, hogy tartsa tiszteletben az ott élő kolumbiaiak jogait. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.