Hiába a bírósági döntés, feketelistán maradt a Közgép

Bár a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság múlt héten felfüggesztette azt a határozatot, ami három évre minden közbeszerzéstől eltiltotta Simicska Lajos Közgépjét, ez a napi.hu cikke szerint sem az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot (Eduvizig), sem a Közbeszerzési Hatóságot nem érdekelte különösebben. A vízügyi igazgatóság így a korábbi döntés felülbírálása ellenére is a Mészáros Lőrinc cégét is tartalmazó konzorciummal bővítteti a gönyűi kikötőt.

Arról írtunk sokat, milyen hamis adatszolgáltatásra hivatkozva támadták meg a Közgépet a közigazgatási bíróságon. A három éves eltiltás minden közbeszerzéstől hatalmas érvágás lett volna Simicska Lajosnak, aki végül bíróságon támadta meg a döntést. A bíróság első fokon Simicskának adott igazat, de a sztorinak még biztos nincs vége.

A napi.hu megkereste az Eduvizig vezérigazgatóját, Németh Józsefet, aki nem válaszolt a feltett kérdésekre, csupán annyit üzent:

"A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság végzése nem befolyásolja a Közgép Zrt. által a Győr-Gönyű Kikötő kivitelezési munkáinak megvalósítására kiírt közbeszerzési eljárás során benyújtott ajánlat érvényességét, illetve a hamisadat-közlése miatti kizárás kérdését. A Bíróság hivatkozott végzése alapján Igazgatóságunk további intézkedést nem tart szükségesnek."

Azaz marad a három hete megkötött szerződés a nyertes, Mészárosékat is tartalmazó konzorciummal, ami amúgy magasabb árajánlattal nyert, mint amit a Közgép ajánlott.

Ugyanígy nem befolyásolta egyelőre a bírósági döntés a Közbeszerzési Hatóságot sem, mert eddig nem vették le a közbeszerzésekről kizárt ajánlattevők listájáról a Közgépet, mivel az ítélet ellen fellebbezést nyújtottak be. Viszont a lap cikke szerint a bírósági végzésnek nincs halasztó hatálya, ezért előbb-utóbb végre kell majd hajtani az ítéletet. (napi.hu)