Orbán szerint Magyarországnak meg kell fontolnia, hogy átengedjen-e minden bevándorlót Ausztria felé

POLITIKA
2015 szeptember 24., 04:21
comments 659

Magyarországnak két lehetősége van, vagy kerítéssel védi meg a zöldhatárt, vagy ha ez nem tetszik, akkor képes arra is, hogy átengedje a migránsokat Ausztria és Németország irányába

Orbán Viktor miniszterelnök szerint ez volt az általa képviselt magyar álláspont a szerda esti a rendkívüli uniós csúcson. Orván csütörtökön hajnalban tartott sajtótájékoztatót erről magyar újságíróknak.

„Az osztrák kancellár egyértelműen azt mondta, hogy ha csak kerítéssel tudjuk őket megállítani, akkor inkább engedjük őket”

- tudatta a miniszterelnök, és azt is mondta, hogy ezt a magyar kormánynak majd meg kell fontolnia. Bár olyan sokat valószínűleg nem kell gondolkodni ezen, hiszen Magyarország jelenleg is pontosan ugyanezt csinálja: a szerb határon ugyan megy a keménykedés, de Horvátországon keresztül bejutó migránsok lényegében akadálytalanul jutnak át Magyarországon, mielőtt belépnek Ausztriába. A Népszabadság szerdán azt írta, hogy valószínűleg 60 ezer embert még csak nem is regisztrált a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal. A rendőrség ugyanis azt állítja, hogy 230 ezer fővel szemben intézkedett eddig idén illegális határátlépés miatt, a BÁH adatai szerint viszont ők csak 173 ezer menekültkérelmet vettek nyilvántartásba. A két szám közötti különbség pedig nagyjából 60 ezer fő, ennyien lehetnek azok, akiket nem is regisztrált a BÁH.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a hat pontból álló magyar elképzelések közül ötben sikerült dűlőre jutni a rendkívüli csúcstalálkozón, de

arról nem sikerült megállapodni, hogy ha Görögország nem képes megvédeni a határait, akkor azt az Európai Unió közösen tegye meg.

„Kár, hogy ez a legfontosabb az összes javaslat közül. Ilyen értelemben tehát továbbra sincs védve Európa külső határa, és Görögországon keresztül továbbra is jönnek a nemzetközi egyezményeket megsértve illegális migránsok” - így Orbán.

A miniszterelnök elmondta, úgy érezte, hogy nem volt meg az ehhez szükséges elszántság, bátorság, határozott fellépés.

„Úgy éreztem, hogy ezt nem tartják olyan fontos dolognak, mint amennyire mi, magyarok annak tartjuk.”

A magyar miniszterelnök által szerdán Bajorországban ismertetett javaslat a görög határ közösségi ellenőrzése mellett arra vonatkozott, hogy még a Schengeni Övezeten kívül külön kell választani a menekülteket a gazdasági bevándorlóktól, valamint fel kell állítani a biztonságosnak tekintett országok közös uniós listáját.

Emellett a kormányfő új pénzügyi források megteremtése érdekében azt javasolta, hogy

minden uniós tagállam növelje egy százalékkal uniós befizetését, és csökkentsenek minden kiadást egy százalékkal, ami százalékonként hárommilliárd eurót jelent, és ezt annyiszor kell megismételni, amennyi pénzre szükség van a krízis kezeléséhez.

Indítványozta még a miniszterelnök kiemelt partnerség kialakítását azokkal az államokkal, amelyek nélkül nem lehet kezelni a helyzetet, külön megemlítve Törökországot, és azt is javasolta, hogy „Oroszországgal is gomboljuk újra a kabátot”.

Hatodik pontként úgynevezett világkontingens létrehozására tett javaslatot annak érdekében, hogy a menekültválság kezelésében az egész világ részt vegyen.

Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a tanácskozás után közösen jelentették be, hogy az unió 1 milliárd euróval növeli a szíriai menekülteknek szánt támogatást. A pénz egy részét az ENSZ Világélelmezési Alapján keresztül használják majd fel. Az EU-s vezetők szerint egyébként a tanácskozás meglepően jó légkörben folyt, külön üdvözölték, hogy „a résztvevők felhagytak az egymásra mutogatással”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.