John Boehnernek baromira elege lett a republikánusokból

külföld
2015 szeptember 25., 12:36
comments 116

Távozik posztjáról az Amerikai Egyesült Államok képviselőházának elnöke, a republikánus John Boehner. Sőt, nemcsak a posztját adja fel, hanem októbertől a kongresszusi székét is. Az elnök péntek reggel jelentette be az elhatározását párttársainak. Azért döntött így, mert belefáradt abba a nagyon kemény harcba, amit a republikánus frakció egyben tartásáért folytatott az utóbbi időben.

A párton belül ugyanis egyre nagyobb volt az ellentét a keményvonalas republikánusok és az épelméjűbb frakciótársaik. Ez főleg a Planned Parenthood nevű szervezet finanszírozása körüli vitákban csúcsosodott ki, a keményvonalasok ugyanis minden árok el akarták lehetetleníteni a szerintük az abortuszt támogató szervezet finanszírozását. Ezért akár arra is hajlandóak lennének, hogy nem szavazzák meg az állami költségvetést, ezzel pedig egy újabb kormányzati leállást idézzenek elő. (Pár hónapja már volt ilyen, biztos emlékeznek páran arra, hogy mindenféle cikkek jelentek meg arról, hogy nem nyitnak ki az állami fenntartású múzeumok vagy a nemzeti parkok, lekapcsolták a díszkivilágítást az állami épületeken meg ilyesmi.)

Egy ilyen kormányzati leállás értelemszerűen durvább érinti a szövetségi finanszírozástól jobban függő szegényeket, akik inkább demokrata szavazók, ezért a leállással gyakran zsarol a republikánus párt. Boehner és más republikánusok viszont úgy vélték, hogy a választásokhoz ennyire közel kontraproduktív lenne kormányzati leállást okozni.

Ebbe a vitába fáradt bele az elnök, így inkább lelépett a fenébe. Boehnernek szerdán teljesült egy nagy álma, Ferenc pápa beszélt az amerikai kongresszusban. A politikus évek óta szerette volt Washingtonban látni a katolikus egyházfőt, Ferenccel még külön audiencián is járt. (NYT, Vox)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.