Svéd vállalkozók légitársaságot alapítanának, aminek az egyetlen dolga a menekültek EU-ba szállítása lenne

migráció
2015 szeptember 25., 18:20
comments 395

Idén már összesen több mint 300 ezer migráns érkezett az Európai Unióba főleg Észak-Afrikából és a Közel-Keletről. A többség olyan válságövezetekből érkezik, ahonnan még úgy is megéri eljönni, hogy az EU felé vezető út iszonyatosan veszélyes. Rengetegen fulladtak a tengerbe, mielőtt elérték volna Olaszország vagy Görögország partjait, és a Balkán félszigeten át vezető hosszú út sem veszélytelen. Ráadásul a bevándorlók jelentős része mindezért több ezer eurót is hajlandó fizetni a csempészeknek, akik megszervezik az átjutást a tengereken és sokszor az országhatárokon is.

Ez az egész azonban nem lenne ennyire veszélyes és ennyire iszonyatosan drága a migránsok számára, ha jöhetnének repülővel.

Éppen ezért néhány svéd vállalkozó elhatározta, hogy létrehoznak egy nonprofit légitársaságot, ami menedékkérőket röptetne a konfliktuszónák környékéről a biztonságos Európai Unióba. Ehhez saját járatokat is használnának, de partnerségre lépnének már létező légitársaságokkal is. Az új cégnek Refugee Air, azaz Menekült Légitársaság lenne a neve.

Jelenleg a bevándorlók többsége egy sokat kritizált EU-s jogszabály miatt nem repülhet. Ez ugyanis előírja, hogy ha egy légitársaság olyan utast szállít, aki nem rendelkezik olyan okmányokkal, amik tartózkodásra jogosítják a célországban, akkor a légitársaság köteles viselni az illető hazatoloncolásának költségeit. A jogszabály írja ugyan, hogy fel kell engedni a gépre azokat, akik üldöztetés elől keresnek menedéket az EU-ban.

A probléma csak annyi, hogy így a légitársaságok becsekkolópultjainál lévő dolgozóknak kellene eldönteniük, hogy ki az, aki tényleg menekül, és ki az, aki csak hasznot űzne a rendszerből. A légitársaságok természetesen nem álltak készen erre a feladatra, aminek elvégzése nem is az ő dolguk, ezért a legtöbb vállalat biztosra ment, és úgy döntött, hogy érvényes vízum nélkül senkit nem engednek repülni.

A legtöbb konfliktuszónában azonban az emberek nem tudnak vízumot igényelni, mert többnyire nincs is olyan nagykövetség, ahol ezt megtehetnék. Ha meg van nagykövetség, egy háború közepén valószínűleg akkor sem tud a vízumigénylő átvilágításával megfelelően foglalkozni.

Erre a problémára sok javaslat azzal kínálna megoldást, hogy az EU-nak kisebb vízumigénylő pontokat kellene nyitnia például a szíriai konfliktuszóna közelében, de tény, hogy megoldást jelenthet egy olyan légitársaság is, amelyik hajlandó lenne viselni azt a kockázatot, hogy ha az utasa nem kap menedéket az EU-ban, akkor fizeti a visszatoloncolását. (Qz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.