Világos?!? 2015 - Itt vannak a legérthetőbb és a legérthetetlenebb magyar szövegek

kultúra
2015 szeptember 25., 04:46
comments 78

Júliustól szeptemberig több száz nevezés érkezett a 444 és a vilagosbeszed.hu közös pályázatára, amelyben a legérthetetlenebb és a legérthetőbb magyar szövegeket kerestük. Köszönjük a segítséget minden olvasónknak. A bőséges választékból Gergely Vera, a magyar közérthetőségi mozgalom elindítója segített nekünk kiválogatni a legjobbakat. Illetve a legrosszabbakat.

De kezdjük a legjobbakkal

A zsűri egyszerű, de hasznos és mutatós serleggel jutalmazta a Tartalomgyárat, akiknek sikerült közérthetően bemutatniuk, hogy mi az internet.

vilagos tartalom

200 milliárd forint értékű állami támogatást vehet át a Magyar Nemzeti Bank, amiért bonyolult, de sokakat érintő pénzügyi kérdésekben tudtak a szokottnál érthetőbb válaszokat adni.

Ezek után pedig következhet a szégyenfal, ahova a magyar nyelvet elmondhatatlan gonoszságokra használók kerültek fel.

Ők voltak a legrosszabbak

A Magyar Névtáblagyártó Szövetség által felajánlott, iszonyatosan sok nagybetűvel ellátott oklevelet vehet át a

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Kecskeméti Járási Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hivatal Járási Főállatorvosa

Az érthetetlenséget Magyarország legtávolabbi szegleteibe is eljuttató fáradhatatlan munkájáért vándorkupát vehet át valamennyi regionális fejlesztési tanács, amely ehhez hasonló táblákat helyezett ki hazánkban:

vilagos fejlesztes

Újságírás kategóriában aranyérmet vehet át Pálmai L. Ákos, a sokat szenvedett Origo főszerkesztője, az alábbi mondatért:

"A magyarországi médiatér értékteremtő és értéktermelő arányainak a gazdasági-politikai érdekek mentén történő újraszabási kontinuitása rég nem kérdés, ugyanakkor a szereplők nagy részének szembesülése a globális folyamatok magyar transzformációjával pánikot okoz, míg a magasabb információszinten működőknél stratégiakeresésben manifesztálódik."

Jogalkotás kategóriában paragrafusokkal, további paragrafusokkal, és még további paragrafusokkal kivert serleget vehet át a magyar állam, a 2014. évi XXII. törvény, magyarul reklámtörvény ezen paragrafusáért:

"11. § (1) A 3. § (1) bekezdés szerinti adóalany - döntése szerint - e törvénynek a reklámadóhoz kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2015. évi LXII. törvénnyel (a továbbiakban: Mód. törvény) megállapított rendelkezései hatálybalépése napját (a továbbiakban: Mód. törvény hatálybalépése napja) megelőző napig kezdődő adóévei első napjától is alkalmazhatja a Mód. törvénnyel megállapított 5. § (1) bekezdés szerinti adómértéket.
(2) Ha a 3. § (1) bekezdés szerinti adóalany a Mód. törvény hatálybalépése napját magában foglaló adóévre az (1) bekezdésben foglaltakat nem alkalmazza, a Mód. törvénnyel megállapított 5. § (1) bekezdés szerinti adómértéket - a Mód. törvény hatálybalépése napját magában foglaló adóévben - az adóalap olyan hányadára kell alkalmaznia, amilyen arányt az adóév Mód. törvény hatálybalépése napjától számított naptári napjainak száma az adóév naptári napjai számában képvisel.
(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a fizetendő adó
a) az adóalap és a (2) bekezdés szerinti adóalaprész különbözete 12 hónapos időszakra számított összegének alapulvételével a Mód. törvény hatálybalépése napját megelőzően hatályos 5. § (1) bekezdés szerint meghatározott adóösszegnek az adóév Mód. törvény hatálybalépése napját megelőző naptári napjaival arányos része, növelve
b) a (2) bekezdés szerinti adóalaprész 12 hónapos időszakra számított összegének alapulvételével a Mód. törvénnyel megállapított 5. § (1) bekezdés szerint meghatározott adóösszegnek az adóév Mód. törvény hatálybalépése napjától kezdődő időszak naptári napjaival arányos részével.
(4) A 3. § (1) bekezdés szerinti adóalany a Mód. törvénnyel megállapított 6. § (6) bekezdésének rendelkezését a Mód. törvény hatálybalépése napját megelőző napig kezdődő adóéveiben fennálló adókötelezettsége megállapítása során is alkalmazhatja."

Hivatali trollkodás kategóriában a zsűri arany zabhegyezővel ismerte el a magyar rendőrség munkáját, amiért a külföldi rendszámú járművek üzemeltetésének szabályait ebben a végtelen és teljesen kibogozhatatlan dokumentumban foglalták össze, aminek már a legelején leszögezték, hogy:

"A szabályokkal kapcsolatosan a Rendőrség az alábbi tájékoztatást adja, amely azonban nem minősül jogszabály-értelmezésnek, ezért az abban foglaltakra egyedi, konkrét rendőri intézkedések esetén hivatkozni nem lehet."

Eltorzult arccal zokogó Gutenberget ábrázoló kisplasztikát kap az a polgármesteri hivatal, amely az alábbi, félkövér, dőlt és aláhúzott betűkkel gazdagon ellátott levelet küldte el egy olvasónknak - aki ezután meg is fogadta, hogy soha többé nem próbál szabályosan garázst és teraszt építeni családi házához.

vilagos pdf

Az év ügyfélkapuja az Ügyfélkapu lett, mert más ügyfélkapu nem tud ilyen értesítő leveleket kiküldeni.

"Érkeztetés visszaigazolás
Tisztelt XYZ!

Ön a(z) Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) részére elküldte a 'OEP_egt_tagallam' típusú kitöltött dokumentumát/nyomtatványát. Küldeményét az ÁNYK űrlap benyújtás támogatási szolgáltatás keretében, az űrlapban megjelölt címzett részére elküldtük.

Az elküldött dokumentum file-neve: OEP_egt_tagallam_1435694361734_1435694363687.kr
a befogadott dokumentum érkeztetési száma: 505200347-201506302159-843920
a befogadás hivatalos érkeztetési időpontja: 2015.06.30.
a befogadott dokumentum elektronikus lenyomata (SHA256-os algoritmussal és hexadecimális formában):
15B5B4A290E653B43866F046159E96BF37951B89
a befogadott dokumentumra került időpecsét elektronikus lenyomata (SHA256-os algoritmussal és hexadecimális formában):
72237A89CC8EE869C2BCCC01209EB5598958582E

Segítség a nap 24 órájában
Telefon | Magyarországról hívható zöld telefonszám: 1818, külföldről: +36 1 452 3622
Honlap | https://segitseg.magyarorszag.hu/segitseg/ugyfelkapu
Email | 1818@ugyfelvonal.hu
Fax | +36 1 452 3621
Ezt a levelet egy automata küldte Önnek. Erre az e-mail címre ne válaszoljon."

Fogyasztói tájékoztatás kategóriában olvashatatlanul apró betűkkel díszített tortát nyert a Lidl Blue Mobile nevű mobilvállalkozása, aminek előfizetői szerződésében ilyen gyöngyszemekre lehet bukkanni. A tortát kötelesek szétosztani azon ügyfeleik közt, akik képesek voltak rájönni, hogy IGEN vagy NEM.

vilagos lidl blue

2015-ben senki nem tudott úgy feleslegesen szót szaporítani, mint az Unicredit Bank, ami a “Senkinek ne adja ki azonosítóját és jelszavát!” mondat helyett az alábbi levéllel örvendeztette meg ügyfeleit. Ezért egy telefonkönyvet kapnak, amit el kell olvasniuk.

"Tisztelt Ügyfelünk!

Az utóbbi időben több ügyfelünk is érdeklődött bankunknál egy olyan új online átutalási szolgáltatás biztonságosságáról, amely használata esetében a fizetéshez ügyfelünknek át kell(ene) adnia internetbanki azonosítóit egy harmadik fél szolgáltatónak. Bankunk minden ezzel kapcsolatos érdeklődéskor a Magyar Nemzeti Bank és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság közös felhívását ajánlotta és ajánlja ügyfelei figyelmébe. Ez az internetbanki szolgáltatásokat használók széles köre számára fontos és közérdekű tájékoztatást tartalmaz, ezért a felhívást a nevezett intézmények – a fogyasztói tudatosság és a fogyasztói jogok védelme érdekében –sajtóközleményben hozták nyilvánosságra annak érdekében, hogy az minél több felhasználóhoz eljuthasson.

Mivel az Ön számára is hasznosak és értékesek lehetnek a benne foglalt információk, kérjük, olvassa el Ön is jegybank és a fogyasztóvédelmi hatóság közös figyelemfelhívását a webáruházakban használható fizetési szolgáltatással kapcsolatban. Külön felhívjuk szíves figyelmét azokra a kockázati tényezőkre, amelyeket a banki azonosítók harmadik fél részére történő kiadása hordozhat. Ezzel kapcsolatban figyelmébe ajánljuk Általános Üzleti Feltételeink I.3.1. bekezdését.

A sajtóközlemény elolvasható ide kattintva:
http://www.mnb.hu/Sajtoszoba/mnbhu_pressreleases/
mnbhu_pressreleases_2014/mnbhu_sajtokozlemeny_20140930_1500"

2015. július 22.
Üdvözlettel
UniCredit Bank Hungary Zrt.

Végül pedig életműdíjat vehet át a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, közérthető nevén a NAV. 2015 nem volt könnyű év a NAV-nál, de így is szakítottak időt arra, hogy az összes többi magyar közhivatalnál érthetetlenebb szövegekkel örvendeztessék meg az őket eltartó adófizetőket. Ki más tudna ilyen 16 oldalas kitöltési útmutatót összehozni? És ki más tudna ilyen hipnotikusan kibogozhatatlanul megfogalmazni három bekezdést egy illeték esedékességéről?

vilagos nav

 Tisztára, mintha direkt csinálnák.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.