Tiltakozik a budaörsi gimnázium tanári kara az etikai kódex ellen

2015 szeptember 26., szombat 6:28
267

Négy pontban tiltakozik a budaörsi Illyés Gyula gimnázium tanári kara a pedagógusokra vonatkozó Etikai Kódex ellen. Azt írják, hogy

  • büszke, gondolkodó értelmiségiként elfogadhatatlannak tartjuk, hogy viselkedésünket, öltözködésünket, magánéletünket hatalmi szóval szabályozzák!
  • Pedagógusként ragaszkodunk ahhoz, hogy tanítványainkkal lelki kapcsolatba kerüljünk! Nem oktatógépek vagyunk, hanem érző és értő emberek, tanítványainkkal partneri, olykor baráti kapcsolatban kívánunk maradni!
  • Jól emlékszünk az önbírálat hivatalos gyakorlását, valamint az egymás viselkedéséről szóló jelentéstételt etikai normaként kezelő korszakra és nem vagyunk hajlandóak részt venni ennek feltámasztásában!
  • Felnőtt, önálló állampolgárok vagyunk, morális kérdésekben saját jogunkon hozunk döntéseket, nem egy testület tagjaiként!

A tanári kar szerint a Kódexet megszövegezőknek nincs is kellő végzettségük egy ilyen szabálykönyv megírására, így egy lehetőségük maradt:

"elutasítani annak szellemiségét és tartalmát."

A magyar pedagógusoknak kötelező tagságot ír elő a kormány a Nemzeti Pedagógus Karba, aminek vezetése október negyedikére ígérte, hogy előáll az Etikai Kódex végleges szövegével. Horváth Péter elnök szerint a kódex visszavonására tett javaslatokkal nem tudnak mit kezdeni. A dokumentumban a tanárok munkavégzésére, megjelenésére és viselkedésére vonatkozó szabályokat írnának elő.

(Címlapképünk illusztráció)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt