Dühös anarchisták támadtak a hipszter müzlizőhelyre Londonban

külföld
2015 szeptember 27., 10:06
comments 297

Tavaly év végén nyílt meg London keleti városrészében, Shoreditchben a Cereal Killer Cafe nevű müzliző hely, amit egy testvérpár, Alan és Gary Keery vezet. A testvérek a hatalmas médiafigyelem mellett rengeteg támadást is kaptak, mivel boltjukban meglehetősen drágán árulnak tálkában müzlit. Ebben a gesztusban sokan nem egyszerűen a túlárazott gabonapelyheket látják, hanem a dzsentrifikáció egy újabb jelét: a kritikusok szerint az élő városi szövetet szétfeszíti a nem mindenki számára elérhetőre árazott tejbe áztatott müzli.

A két tulajdonos:

Az internetes baszogatása a két hipszterkülsejű tulajdonosnak már az indulás óta zajlott, de most új szintre lépett a dzsentrifikált müzli elleni fellépés, ugyanis az üzlet előtt anarchisták tüntettek. Közben pedig festékkel dobálták meg az üzletet, sőt valaki a scum szót is felírta az üzlet ablakára.

Az anarchisták a bolttulajdonosok elmondása szerint fáklyákkal és disznófejekkel gyűltek össze szombat este a bolt előtti utcaszakaszon. Az üzletben ekkor gyerekek is voltak, ők is és az ott dolgozó személyzet is nagyon megijedt. A festékbombák dobálása mellett skandálás is ment, dzsentrifikáció-ellenes jelszavak mellett a városrész visszafoglalását ígérték.

A testvérek szerint a rájuk zúduló támadás egy komplett vicc, egy apró üzletet visznek csak, amit a semmiből nyitottak és próbálnak valahogy megélni, miközben a városrészben jelen van az összes nagyobb cég üzlete is. Mégis ők lettek a szimbolikus ellenségei a dzsentrifikációs folyamatok ellenzőinek.

A tüntetést Facebookon (hol máshol) szervezte meg az Osztályharc nevű anarchistacsoport, mindez egy sorozatba illeszkedett, ez volt a harmadik Fuck Parade, de most először vitték egy müzlibolt elé. Felhívásuk szerint a városrész közösségét éppen szétverik, méghozzá orosz oligarchák, szaúdi sejkek, geci izraeli ingatlanfejlesztők, texasi olajpénzes faszok és az itthoni Etonban végzett dzsentrik. Ők ehelyett megfizethető lakhatást szeretnének mindenkinek és közösséget. Ezért mentek a müzliző elé. Ahova végül nagyszámú rendőr érkezett, véget vetve az eseményeknek. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.