Megszerezték a többséget az elszakadáspártiak Katalóniában

külföld
2015 szeptember 27., 18:39
comments 160

Az exit pollok szerint úgy volt, hogy akár a szavazatok többségét is megszerezheti a két katalán elszakadáspárti szövetség, az Artur Mas-féle Junt pel Sí és a szélsőbalos CUP, végül azonban csak kicsivel többet szereztek, mint 47 százalék (Mas pártja 39,3 százalékot, a szélsőbalosok 8,1-et).

Az, hogy nem szereztek többséget, eléggé gyengítheti a katalán függetlenség ügyét.

Így csak a tartományi gyűlésben szerzett többség maradt az elszakadáspártiaknak. A 135 fős gyűlésben 63 helyet szerzett JpS, 10 helyet a CUP. (Nagyon jól szerepelt egyékbént a Ciudadanos nevű centralista új párt.)

photo_camera AFP PHOTO / GERARD JULIEN

Ennek ellenére a választások után közölte a győztes Mas, hogy tovább fogja vinni a függetlenség ügyét – annak ellenére, hogy erre semmilyen jogi lehetősége nincs.

Ezzel tehát nem dőlt el az elszakadás, ami elég elég sokat árthatna Spanyolországnak, de új lendületet kaphat a Katalónia kiválásáról szóló spekulációk. A két elszakadáspárti párt leszögezte, ha többségük lesz, akkor 18 hónapon belül ki fogják kiáltani a régió függetlenségét.

(Bloomberg, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.