Az egyik legnagyobb hírügynökség nem használja többet a klímaszkeptikus kifejezést a klímaváltozás tagadóira

TUDOMÁNY
2015 szeptember 28., 06:38

Az Associated Press indoklása szerint a szkeptikus kifejezés egy tudományosan kötött fogalom, a szkeptikusan fellépő tudósok a miszticizmussal és egyéb áltudományokkal szemben szkeptikusak, nem pedig olyan, a mainstream, számtalan tanulmánnyal alátámasztott és a legtöbb vezető kutató által támogatott gondolatokkal szemben, mint például az, hogy a klímaváltozás jelenlegi tendenciája összefüggésben van az emberi tevékenységgel ezen a bolygón.

Rájuk inkább a klímaváltozás-tagadók kifejezést kéne használni, de az AP blogján megjelent bejegyzés szerint a tagadó kifejezésnek van egy pejoratív értelme a holokauszttagadók miatt, ezért az AP végül a klímaváltozás-kételkedők mellett döntött, ha olyan emberekről ír majd a jövőben, akik a legalapvetőbb tudományos érveket sem tudják elfogadni.

Ebben a kérdésben amúgy, bármit is állítsanak például amerikai republikánus politikusok, nagyjából teljes tudományos konszenzus van, az ellenőrzött kutatásoknak több mint 90 százaléka jutott arra, hogy emberi tevékenység áll a klímaváltozás mögött. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.