David Cameron szerint Aszadnak nemzetközi bíróság előtt kell a háborús bűnökért felelnie

külföld
2015 szeptember 28., 07:06
comments 21

A brit miniszterelnök az ENSZ Közgyűlésre tartó repülőn beszélt arról újságíróknak. Egész pontosan arról, hogy Bassár el-Aszadnak nincs hosszú távú jövője Szíria élén. Elképzelhető egy rövidebb átmeneti periódus, amíg hatalmon marad a békemegállapodás érdekében, de utána felelnie kell. A kérdésére azután került sor, hogy kiszivárgott, az ENSZ Közgyűlésén a britek nyitottak lesznek egy olyan javaslatra, ami rövid időre hatalmon hagyná Aszadot.

A közelmúltban az Egyesült Államok, Németország és Oroszország egyeztetett erről, mint lehetséges eszközről, hogy lezárják a polgárháborút és visszaverjék az Iszlám Államot. Cameron szerint ugyanakkor Aszad nem lehet része Szíria jövőjének, hiszen saját embereit mészárolta le, részt vett a konfliktus kiterjesztésében és a menekültválság gerjesztésében, ráadásul szerinte ezzel az egyik legnagyobb toborzója is lett az IS-nek.

Arról, hogy hogyan képzeli el Cameron ezt az átállási időszakot, amíg hatalmon maradhatna Aszad, nem árult el többet. Azt viszont elárulta, hogy abban hisz, mindenki, aki megsértette a nemzetközi jogot, feleljen kell ezért. Ez a megjegyzése utalás lehet arra a másik kiszivárgott információra, hogy a britek Aszad nemzetközi bíróság elé kerülését feltételként fogják szabni a tárgyalások során.

Cameron beszélt arról is, hogy a növekvő orosz katonai jelenlét az országban nem befolyásolja a brit terveket, hogy csatlakozzanak az Iszlám Állam elleni légitámadásokat végrehajtó koalícióhoz, most már csak a szükséges számú parlamenti szavazatra van szükség ennek jóváhagyására. (Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.