Nepál letiltaná a fogyatékkal élőket, az öregeket és a zöldfülűeket az Everestről

sport
2015 szeptember 29., 17:38
comments 119

A jövőben csak olyanok kísérelhetik meg az Everest megmászását (pontosabban csak azok kapnák meg a csúcsengedélyt), akik

  • bizonyíthatóan voltak már 6500 méter felett,
  • nem élnek fogyatékkal,
  • nem túl öregek,
  • nem túl fiatalok,

ha a nepáli kormány megvalósítja azt a tervét, amiről a napokban beszéltek nyugati újságíróknak.

Az utóbbi két évben súlyos tömegtragédiák voltak a világ legmagasabb hegyén: 2014-ben 16 nepáli serpa halt meg egy balesetben, idén pedig egy óriási földrengésben zúdult lavina az Everest alaptáborra, amiben 18 ember halt meg. De ehhez mérhetően nagy probléma, hogy rendszeresen túl sok fizető amatőr hegymászó lepi el a hegyet abban az időszakban, amikor az időjárás a legkedvezőbb.

"Az Everest nem vicc. Hogyan tudsz mászni láb nélkül?!"

– mondta a nepáli kormány turizmusügyi minisztere. Egy másik nepáli kormánytisztviselő arról beszélt, hogy a fogyatékosok, öregek és tapasztalatlanok letiltásával az Everest megmászásának "dicsőségét" szeretnék visszahozni.

photo_camera Fotó: Rdevany / English Wikipedia

(Qz, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.