Az amerikai nagykövet szerint is egyoldalúan mutatja be Magyarországot a nemzetközi sajtó

POLITIKA
2015 szeptember 30., 08:59
comments 194

Kilenc hónapja van Magyarországon, de most először nyilatkozott Magyarország és az Egyesült Államok diplomáciai kapcsolatairól Colleen Bell amerikai nagykövet. Az Origónak adott interjújában a nyugati megszólalóktól megszokottnál mérsékeltebben nyúlt a menekültválságra adott magyar válasz témájához:

bár szerinte a magyar kormány menekültellenes retorikája nem segít a helyzeten, úgy gondolja, hogy szuverén államként Magyarországnak joga van megvédeni a határait.

Azt pedig, hogy ezt hogyan teszi, Magyarországnak a maga joga eldönteni.

Bell személyesen is járt a menekültek között, a magyar külügyminisztérium mellett a menekülteket segítő szervezetekkel is folyamatos kapcsolatban van. Ez alapján úgy gondolja, hogy a kormányzati kommunikációban és sajtóban megjelenő menekültellenes retorika nem is igazán képviseli azt, amit a magyarok gondolnak.

"Azok a magyarok, akiket én ismerek, vendégszeretők, gondoskodók, nagylelkűek és könyörületesek" - mondta.

Szerinte ennek megjelenítése a nemzetközi sajtóból is hiányzik. "Néhány Magyarországról szóló nemzetközi híradás, amit láttam, csak egy oldalát mutatta be a válságnak. Azonban a másik oldalról, a menekültek segítése iránt elkötelezett magyarokról is beszélnünk kell" - mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.