A magyar kormány megadja a kegyelemdöfést a mentolos ciginek

életmód
2015 október 02., 17:09
comments 192

Magyarország is beszállt a Philip Morris dohányipari vállalat és társai által indított perbe, ami jelenleg az Európai Unió Bírósága előtt fut., Ennek tétje az, hogy

  • betiltják-e a mentolos és a többi ízesített cigit,
  • hogy kötelező lesz-e a dohányzástól elrettentő csomagolással befedni a cigisdobozok felszínének 65 százalékát;
  • megengedik-e a tagállamoknak, hogy megtiltsák a dohánytermékek határon átnyúló távértékesítését;
  • valamint lehetővé teszik-e a tagállamok számára, hogy további szigorításokat vezessenek be dohánytermékek csomagolásának egységesítésére.

A 2014 áprilisában elfogadott új szigorítás 2016. május 20-ától kezdődően lesz érvényben. Ezt próbálják most megtorpedózni a dohánycégek.

A magyar kormány közleménye szerint az irányelv megfelelő lehetőséget biztosít a tagállamok számára ahhoz, hogy az egészségpolitikai intézkedéseikről maguk döntsenek, ezért lépnek be a multinacionális dohánycégekkel szemben a perbe.

Európában egyébként már az Egyesült Királyság, Írország, Franciaország és Norvégia is döntött ilyen intézkedésről, és Magyarország is előkészítette az egységes cigaretta csomagolásra vonatkozó jogi szabályozás tervezetét, amely kora tavasszal kerülhet a kormány elé. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.