Nem ad pénzt a kormány lakossági energetikai korszerűsítésre, csak saját magának

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) és az Energiaklub is értetlenül fogadta, hogy a kormány csak az államra tervez költeni az energetikai korszerűsítésre fordítható EU-s pénzekből, lakossági energetikai korszerűsítésre viszont egyáltalán nem.

Lázár János azt mondta egy csütörtöki rendezvényen, hogy

"csak állami intézményi program lesz, hogy az állam dologi kiadásai csökkenjenek. A lakosságnak banki eszközökkel nyílik majd lehetősége energia-korszerűsítésre."

és azt is hozzátette, hogy az otthontulajdonosoktól "elvárható", hogy tegyenek az energetikai korszerűsítésért, saját forrásból.

450 milliárd forintot lehet lehívni a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban, ettől vágja el kormány a lakosságot.

Az Energiaklub álláspontja szerint óriási nemzetstratégiai hibát követ el a kormány ezzel. A lakóépületek fogyasztják el Magyarország teljes primer energiafelhasználásának (kb. 1000 petajoule) nagyjából egyharmadát, írják. A közintézmények energiafogyasztása ennek mindössze töredéke, azon egyszerű oknál fogva, hogy a 2.7 millió lakóépülethez képest a középületek száma igen csekély, mindössze néhány ezer.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet értetlenül fogadja Lázár János bejelentését, szerintük a lakossági források megvonása hosszú távon százmilliárdokba fog kerülni a gazdaságnak. Már csak azért is, mert a magyar lakások kétharmada felújításra szorul, felújítás viszont állami segítség nélkül biztosan nem fog indulni.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.