Az Orvosok Határok Nélkül 3 segítője is meghalt egy amerikai légicsapásban Afganisztánban

Az Orvosok Határok Nélkül a világ egyik legnagyobb nemzetközi segélyszervezete. A svájci központú szervezet a világ háborús konfliktuszónáiba küld segíteni külföldi orvosokat. A svájci székhely miatt a nemzetközi köznyelvben is inkább a francia nevet átvéve, Médecins sans Frontieres-nek vagy rövidítve MSF-nek hívják őket.

Az MSF most azt mondja, hogy Afganisztánban legkevesebb 3 tagja életét vesztette egy amerikai légicsapásban. További harminc főről pedig egyelőre nem tudnak semmit. Az Afganisztán északi részén lévő Kunduz városát napok óta támadja amerikai támogatással az afgán hadsereg, két napja meg is jelent a hír, hogy a települést sikerült visszafoglalni a táliboktól.

Ettől függetlenül még szükség volt légicsapásokra, hogy teljesen megtörjék a kunduzi tálibokat. Az egyik szombat hajnali légicsapás után azonban az amerikai kormány is elismerte, hogy jó eséllyel járulékos kár keletkezett.

Az afgán hadsereg vizsgál egy helyszín Kundizban, ahol korábban harcok dúltak a tálibok és a hadsereg közt (AFP)

Az MSF műveleti igazgatója azt mondta, sokkolta őket a támadás, ami nemcsak orvosaikkal, de azok pácienseivel is végzett, és komoly károkat okozott egész Kunduz egészségügyi ellátásában. Az igazgató felszólította a harcoló feleket arra, hogy tartsák tiszteletben az egészségügyi létesítményeket, és a harcok során ne tegyenek kárt bennük.

Brian Tribus ezredes, az Afganisztánban harcoló nemzetközi haderő szóvivője szerint hajnalban az amerikai haderő légicsapást hajtott végre fenyegető egyénekkel szemben, de tény, hogy a légicsapásban megsérülhetett egy közeli orvosi létesítmény is.

A bombázás végeztével harcok bontakoztak ki az orvosi létesítmény körül.

Az MSF egyik nem megnevezett helyszíni munkatársa azt mondta a Guardiannek, hogy a bombázás helyi idő szerint hajnali kettő körül kezdődött, és nagyjából másfél órán át tartott. Az orvos szerint a repülő lebombázta az MSF fő épületét is, a túlélők pedig nem tudták kimenteni a kórházban rekedt társaikat.

Orvosok, nővérek és páciensek égtek benn az épületben.

Az áldozatok száma minden bizonnyal nőni fog, ahogyan az MSF túlélőt elsősegélyt nyújtanak a sérülteknek, és pontosan összeszámolják az elhunytakat.