Horvátország Szlovéniába tolhatja tovább a menekülteket, ha Magyarországra már nem

Ha Magyarország lezárja a határait, Horvátország Szlovéniába fogja tovább-buszoztatni a menekülteket, jelentette be Ranko Ostojić horvát belügyminiszter. A Večernji List publicistája szerint ezzel lehetnek majd gondok, mert a kicsi Szlovénia aligha lesz képes Magyarországhoz hasonlóan napi 5-10 ezer migráns felszívására.

A horvát kormányfő, Zoran Milanović amúgy nem hisz abban, hogy a magyar határt le lehet zárni, szerinte

a menekültek a fogukkal rágják majd át a pengés drótot, a magyaroknak pedig lőniük kell rájuk, ha valóban ki akarják zárni őket az országból.

Horvátországban amúgy egyre inkább tartanak attól, hogy megváltozik a menekültek útvonala, akik Szerbia helyett ezentúl Albánián és Montenegrón át jöhetnek - az utóbbi országban már meg is kezdték az ideiglenes táborok építését.

Márpedig Montenegróból Szlavónia helyett Dalmácia legdélibb csücskére, a Prevlaka-félszigetre érkezhetnek csak a menekültek, ahonnan Horvátország összes szárazföldi határa nagyon messze van - leszámítva a boszniait, ahonnan viszont újra csak Horvátországba mehetnének tovább a menekültek.

Prevlakáról jó eséllyel csak Dubrovnikba tudnák szállítani a menekülteket, ahonnan legfeljebb hajókkal vihetnék tovább Olaszországba. (Via MTI)