Merkel: kerítésnek nincs értelme

Angela Merkel német kancellár hosszú, kimerítő interjút adott vasárnap a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak a menekültkrízisről. A mondandója középpontjában az állt, hogy a kritikák és nagy viták helyett leginkább munkára van szükség - mind Németországban, mind Európában.

AFP PHOTO / DPA / BERND VON JUTRCZENKA

Ezzel nem csak európai partnerei felé üzent, de befelé is kommunikált, miután pártjában, a mérsékelt-konzervatív CDU-ban, illetve bajor testvérpártjában, a CSU berkein belül is többen bírálták menekültügyi politikáját. A kancellár most elsősorban azt hangsúlyozta, hogy gyorsan kell cselekedni - olyan gyorsan, mint tette azt Németország a pénzügyi krízis során. Három fő feladatot fogalmazott meg:

  • fel kell gyorsítani a menekültügyi eljárásokat,
  • meg kell erősíteni az uniós külső határok védelmét, és döntésre kell jutni a menekültek tagállamok közötti méltányos elosztásáról,
  • ésmindent meg kell tenni a menekülthullám okainak megszüntetéséért.

Merkel szerint nem kell átalakítani a közösségi menedékjogok szabályozását, de a menedékügyi rendszer novembertől a németeknél is módosul, és a gazdasági bevándorlóknak el kell hagyniuk Németországot. Ezzel együtt fontosnak tartotta elmondani, hogy nem bánta meg, amikor úgy döntött: befogadja a Magyarországról útra kelt menedékkérőket. Így üzent Horst Seehofer bajor miniszterelnöknek is, aki korábban hibának nevezte a kancellár lépését.

A kancellár arról is beszélt, szerinte a kerítések nem jelentenek megoldást, és ha méltányos tehermegosztás valósul meg a tagállamok között, azokra végképp nem lesz szükség. "Nem hiszem, hogy a kerítések segítenek" - mondta, és ezt nem csak elvi okokkal támasztotta alá, hanem praktikus megfontolásokkal is. Szerinte Magyarország hiába tett nagy erőfeszítéseket és hozott létre határzárat, a menekültek így is jönnek, csak más utakat keresnek.

(MTI via Deutschlandfunk)